Bare til Strömstad ventes mellom 15.000 og 20.000 nordmenn.– Problemene er først og fremst fyll og dårlig oppførsel. Vi satser hardt på å dempe fylla og unngå vold, uttalte politimester Niclas Hallgren i forkant av den tradisjonelle norske utfarten.Han mener situasjonen har bedret seg siden Systembolaget begynte å holde stengt på skjærtorsdag for et par år siden og nordmennene ikke får bruke dagen til å kjøpe med seg vin og sprit hjem.

Ingen i arrest så langt

Ved 13-tiden var det ikke rapportert om noen nordmenn i fyllearrest, og ingen var pågrepet for ordensforstyrrelser, ifølge pressetalsmann Peter Adlerson i politiet i Västra Götaland.– Det har begynt å tetne til her, med mye folk og trafikk. Enn så lenge oppfører de seg pent, forteller Adlerson til NTB.

Skjærtorsdag i fjor endte 30 nordmenn opp i fyllearresten i Strömstad. Og med så mange innbrakt kan nordmennene regne med å måtte sitte både to og tre på hver celle. De passes imidlertid godt på, understreker pressetalsmannen.

Enveiskjørt

Politiet i Strömstad venter at nordmennene vil oppholde seg i byen fram til rundt klokka 18.00. Trafikken i byen ledes til en enveiskjørt gate.– Vi har norsk politi på plass i Strömstad, og på kvelden følger en del svenske politifolk med over grensen til Norge. Erfaringen viser at det er en fordel, ettersom en del svensker henger på festtoget tilbake til Halden, sier politimester Hallgren.

Også i andre deler av nabolandet merkes utfarten fra Norge. Fra Kongsvinger følger norsk politi etter anslagsvis 70 biler med festende nordmenn. Sjåførene er gitt grundig beskjed om hva som er akseptabel oppførsel, ifølge Hedmark politidistrikt.Bare fra Verdal har rundt 300 personer dratt på "harrytur" til Sverige. De 150 bilene samlet seg ved Shell-stasjonen i Vinne for å kjøre i kolonne til Åre, ifølge Adresseavisen. (©NTB)