- Skjærtorsdag er det betydelig snøskredfare opp mot fylkesgrensa og i Nordfjord, forteller Markus Landrø. Han er varslingsleder i Snøskredvarslingen hos NVE.

varsom.no kan man lese at det er nysnø og vind som øker skredfaren. Fram mot i morgen er skredfaren satt til farenivå 3 for enkelte områder.

Tørre flakskred

En ny runde med nedbør og vind har økt skredfaren.

- Nedbøren gir ny pålagring, særlig i heng som vender i østlige retninger, men fallende temperaturer gjennom snøfallet er gunstig for stabiliteten til nysnøen. Husk at det ligger mye løs snø i høyfjellet nå og at vinddreing fra nordvest kan gi transport av fokksnø også inn i leheng som vender i mer sørlige retninger, heter det fra varsom.no.

Derfor er ekspertenes klare anbefaling å unngå leområder i høyfjellet og områder der det ligger fersk fokksnø. Her kan det være mulig for skiløpere å løse ut skred, fordi snøen ikke har rukket å stabilisere seg, forklarer Landrø.

Våte løssnøskred

Landrø mener at problemet blir todelt for Nordfjord mot langfredag.

- I morgen får dere en strålende dag. Sol og temperaturstigning svekker bindingene og kan løse ut våte skred.

Ferdes man ikke i terreng som er brattere enn 30 grader, og samtidig holder avstand til utløpsområder for skredene, så er man trygge, ifølge eksperten.

Ifølge varsom.no vil snøskredfaren normalisere seg på farenivå 2 for "Fjordane", Nordfjord og Sunnmøre på langfredag.

- Faregrad 2 er moderat. Det er det vi kaller en normalsituasjon. Har man høyere faregrad er det sannsynlig at det løsner skred av seg selv, eller at skiløpere gjør det, forklarer varslingsleder Landrø.

Han anbefaler påsketuristene å gå inn på varslingstjenesten for å få oversikt over eventuelle skredproblem som kan være aktuell for turen man skal ut på.