Prorussiske grupper må levere fra seg våpnene og forlate okkuperte bygninger, ifølge avtalen.

– Alle ulovlige militære grupperinger må avvæpnes, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse i Genève torsdag.

Der har han hatt møter med sin amerikanske kollega John Kerry, Ukrainas Andrij Desjtsjytsja og EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Avtalen omfatter et amnesti for demonstrantene, med unntak for dem som har begått alvorlige forbrytelser.

Det skal settes i gang en nasjonal dialog innenfor Ukrainas grenser, hvor alle regioner skal delta, og grunnloven skal revideres.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, skal få en sentral rolle i å bistå ukrainske myndigheter og lokalsamfunn med å gjennomføre tiltakene de neste dagene, ifølge avtalen.

Partene er også enige om nødvendigheten av et økonomisk stabilt Ukraina og er beredt til å diskutere ytterligere støtte til landet.

Lavrov gjentok for øvrig Moskvas oppfordring om å desentralisere Ukraina og ta hensyn til behovene til den store russisktalende minoriteten i landet. Han hevdet at Russland ikke har noe ønske om å sende soldater til det østlige Ukraina.

– Alle parter skal avstå fra vold og provoserende atferd, sa USAs utenriksminister John Kerry på en pressekonferanse sammen med Ashton etter samtalene.

Han advarer om at det vil påløpe Russland ytterligere kostnader dersom enigheten i Genève ikke følges opp i praksis.

– Det som er viktig er at disse ordene umiddelbart blir omsatt til handlinger. Ingen av oss drar herfra med en opplevelse av at jobben er gjort, sa Kerry.

Den amerikanske utenriksministeren fikk spørsmål om Russland hadde gitt noen løfter om å trekke tilbake styrker fra den ukrainske grensen. Han svarte at Russland etter en tid er forberedt på å svare på utviklingen «med hensyn til tropper», men at dette er avhengig av at situasjonen trappes ned og at folks rettigheter blir ivaretatt.

Kerry kommenterte for øvrig meldinger om at jøder i en ukrainsk by er blitt bedt om å registrere seg som jøder.

– Dette er utålelig, det er grotesk. Det er hinsides uakseptabelt, sa Kerry. (©NTB)