– Skjærtorsdag i fjor var det utrolig flotte forhold over hele landet med sol og godt skiføre. Den dagen satt vi rekord i antall oppdrag på en og samme dag i påsken. I år setter vi rekord i motsatt ende. Vi har aldri hatt så få aksjoner på skjærtorsdag noen gang, sier Øystein Valde ved Røde Kors sin informasjonssentral på Golsfjellet.

Dårlig vær, lite snø

At nettopp skjærtorsdag ble så stille, forklarer han ganske enkelt med at det var dårlig vær over hele landet.

– Folk har nok holdt seg inne.

Hittil i påsken har Røde Kors behandlet 191 skader. Hele 124 av dem har vært utenfor skianleggene.

– Dette kan ha en sammenheng med at mange anlegg ikke har gode snøforhold. I tillegg ser vi at mange familier pakker sekken og går på langrennsturer og leker og aker i nærheten av hytta, sier Valde.

Flytter ned fra fjellet

Nå sendes mange frivillige fra fjellet og ned mot kysten og til byen.

– Vi flytter dit folk er, og flere av våre distriktssentraler melder nå at korps reiser ned fra fjellet der det ikke er snø og utfart for å ha forsterket beredskap i by og kyststrøk. Det er viktig for oss å være tilgjengelige for folk uavhengig av hvor de befinner seg, forklarer Valde.

Samtidig forsikrer han at lokalkjente frivillige kan dra opp på fjellet igjen på kort varsel dersom det blir bruk for dem der.

Og for en fortsatt flott påske er oppfordringen klar:

– Kos dere i sola som er meldt de neste dagene. Det er ikke farlig å gå på tur i fjellet, så lenge man holder seg i oppmerkede løyper og styrer unna bratt terreng hvor det kan være fare for skred.

Valde ber folk være spesielt oppmerksom på leområder der snøen har samlet seg.