«Wyvern» er søsterskip av «Wyvern av Aalesund» og summørsselskapet Island Offshore var med på bergingsoperasjonen i fjor.

Wyvern eies av Museum Stavanger, Stavanger maritime museum, som nå har klaget Riksantikvarens avgjørelse inn for Klima- og miljødepartementet (KLD). Wyvern sprang lekk og sank sørøst av Øland da den deltok i regattaen Tall Ships Races. Hele mannskapet ble reddet, men en nederlandsk sjømann omkom under forsøket med å redde fartøyet. Wyvern ble hevet 11. august.

Stavanger maritime museum argumenterer i søknaden med at støtte fra Riksantikvaren «vil være essensielt for å kunne gjennomføre restaureringen og videreføre Wyverns oppgaver innen formidling av kystkultur». Restaureringen vil koste cirka 5,5 millioner kroner.

Riksantikvaren avslo i januar søknaden om tilskudd og fastholder dette standpunktet i sin innstilling til KLD i klagesaken. Hovedbegrunnelsen er knappe bevilgninger til fartøyvern. På årets statsbudsjett er det satt av 51,7 millioner kroner til dette formålet. Søknadsmassen omfatter 154 fartøy og en samlet sum på nesten 163 millioner kroner, blir det påpekt. (©NTB)