Kirken ga i sin tid et lokalt skytterlag i oppgave å berge det keltiske korset, som sto i fare for å bli knust av de truende grenene på et yngre, men råttent og gammelt tre, skriver Bergens Tidende. Ifølge sagnet ble korset reist av Olav den hellige i 1023.

Men da skytterlaget skulle felle treet ved korset utenfor kirkeporten i Eivindvik, gikk det galt. Treet falt nemlig rett ned i steinkorset, som knakk i to.

– Det er nesten tragikomisk, sier kirkeverge Trude Brosvik til avisen.

Gulen kirke anmeldte skytterlaget etter uhellet for to år siden. I februar i år konkluderte politiet med at skytterlaget ikke kunne belastes for det ødelagte korset, ettersom de i forkant av oppdraget hadde fraskrevet seg ansvar for uforutsette skader.

I stedet fikk Gulen kirkelige fellesråd en bot på 50.000 kroner for ikke å ha varslet Riksantikvaren om fellingen av kulturminnet.

I tillegg må rådet betale 650.000 kroner i erstatning til staten ved Bergen museum, som krever eierskap til steinkorset. Kirken håper imidlertid at kommunen kan betale erstatningen og få pengene igjen på forsikringen – dersom det viser seg at kommunen, og ikke staten, er korsets eier. (©NTB)