Videoen over fra butikkens overvåkingskamera viser den ene av gjerningsmennene i aksjon under smykkebrekket.

Smykkefunnet som en familie fant under bursdagsfeiring i vannkanten i påsken, skriver seg trolig fra et innbrudd i en gullsmed i nabokommunen.

– Jeg kan ikke si det 100 prosent sikkert foreløpig, men ut fra bildene, er jeg temmelig sikker på at dette er fra vår butikk, sier innehaver Arild Waage ved P. F. Waage til smp.no.

Den tradisjonsrike gullsmeden i Ulsteinvik var en av to butikker som ble robbet for store verdier natt til tirsdag 5. oktober den høsten.

Bare fra butikken til Waage forsvant det varer for rundt én million kroner. Ingen av de grove innbruddene er oppklart.

«Juksesmykker»

Samtidig er gullsmeden sikker på at varene er tilnærmet verdiløse - og at det ikke dreier seg om ekte smykker.

– Det er ingen gullsmeder som bare har ekte varer i butikken. Det blir laget ringer som ser ekte ut for å vise kunden, men som er av uekte metall og bare brukes til utstilling, forteller Waage.

Familien som gjorde funnet, fortalte smp.no at det tilsynelatende dreide seg om store verdier ut fra prislappene på brettene.

Sorterte ut smykkene

Gullsmed Waage forteller at han ut fra filmen fra overvåkingskameraet allerede den gang så at gjerningsmannen visste nøyaktig hva han skulle ta med seg og hva han skulle la ligge.

Smykkene Waage kjenner igjen fra bildene smp.no har publisert, er trolig fra en norsk leverandør gjerningsmannen var usikker på.

– Så tok han trolig smykkene med seg for sikkerhets skyld, men kvittet seg med de ganske raskt, antar Waage.

– Tror du det betyr at gjerningspersonen har hatt konkret kunnskap om butikken deres, eller er det er en person med fagkunnskap?

– Begge deler tror jeg. Det er egentlig ganske imponerende og se hvordan han så raskt sorterer ut ekte og uekte varer, legger han til.

Følg smp.no på Facebook

Nysgjerrig på funnet

Waage har snakket med politiet etter funnet, og regner med at han får en ny telefon fra etterforskerne i uka som kommer.

For gullsmeden sin del har funnet uansett ingen økonomisk betydning ettersom forsikringsoppgjøret dekket tapene. Eventuelle smykker som blir funnet i ettertid, er derfor eiendommen til forsikringsselskapet.

Waage er likevel nysgjerrig på å se nærmere på det som er funnet:

– Det kan fortelle oss mer om hvordan slike personer opererer, også kan det selvsagt føre til nye spor, sier han.

Les om smykkefunnet - og se flere bilder

Kan være fra flere butikker

Også forretningen til Birger Sunde i Ulsteinvik ble robbet for store verdier denne natten av de samme gjerningspersonene.

– Ut fra det jeg har sett på bildene, er jeg rimelig sikker på at dette ikke er våre varer, forteller Tone Sunde Gjerde, den ene av to døtre som nå har overtatt familiebedrifta.

Men andre deler av funnet kan likevel stamme fra deres forretning, og de er derfor også nysgjerrige på å se resten av smykkene.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Flere større smykkebrekk

Politiadvokat Mathias Häber ved Sunnmøre politidistrikt forteller at teknikere fra politiet har gjort seg ferdig med åstedsundersøkelsene ved funnstedet i helga.

Politiet har vært i kontakt med flere gullsmeder etter smykkefunnet, men ingen andre skal ha gitt uttrykk for at de kjenner igjen varene.

Smykkebrekkene i Ulsteinvik er bare to av en rekke innbrudd hos gullsmeder på Nordvestlandet i løpet av de siste årene. Butikker både i Ørsta, Ålesund og Nordfjordeid er robbet for betydelige verdier.

Les også: Slik kom tjuvene inn til gullsmedenLes også: Gullsmedbrekk i ØrstaLes også: Nytt smykkebrekk hos gullsmed

Dette er blant smykkene som gullsmed Arild Waage i Ulsteinvik kjenner igjen og mener stammer fra deres butikk. Funnstedet ligger slik til at det vil ha vært naturlig for gjerningspersonene fra smykkebrekkene i Ulsteinvik å bevege seg gjennom området. Foto: Martin Hagen
Politiet gjorde tekniske undersøkelser på funnstedet i Sula i helga. Stedet der smykkene ble funnet ligger en ferjetur unna øya Hareidlandet - og Ulsteinvik. Foto: Martin Hagen
Gullsmed Arild Waage i Ulsteinvik avbildet i en ribbet forretning etter innbruddet høsten 2010. Foto: Kjetil Haanes