Fylkesmannen i Møre og Romsdal konkluderer nå med at Helse Møre og Romsdal, med involvert helsepersonell, har brutt loven om forsvarlighet innen barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) i Kristiansund.

- Vi har ikke grunn til å tro at dette er spesielt for Kristiansund. Lignende funn har man også sett i andre tilsyn, opplyser fylkeslege Christian Bjelke til smp.no.

Et tilsyn i mai i fjor ved BUP Molde avslørte at Helse Møre og Romsdal ikke sikret at pasienter som henvises til BUP fikk nødvendig helsehjelp innen fastsatt behandlingsfrist. Her kom det også fram at helseforetaket heller ikke sørget for tilstrekkelig sikring av henvisninger, opplysninger og annen dokumentasjon. BUP Molde ble også kritisert for mangler ved diagnostisering.

Skulle fått behandling langt tidligere

- I den nye saken, i Kristiansund, ble en gutt henvist allerede i september 2011. Oppstart av behandling skulle senest vært startet i januar 2012, men pasienten fikk ikke forsvarlig behandling før i desember 2013, hele to år etter henvisning, opplyser Bjelke, som påpeker dette er alt for seint.

Derfor forventer Fylkesmannen at Helse Møre og Romsdal tar tak i saken.

- Helseforetaket må informere sine ansatte og ta opp saken intert i ledelsen, og gi oss en tilbakemelding på at dette er gjort, sier Bjelke.

Slik sviktet de

Sunnmørsposten får opplyst at en fastlege allerede i september 2011 henviste en ung gutt med psykiske utfordringer til behandling.

BUP vurderte at gutten hadde rett til nødvendig helsehjelp måneden etter.

- Men vi kan ikke se at det er gjort en individuell vurdering på dette tidspunktet, opplyser Bjelke.

Ifølge loven skulle gutten ha fått behandling innen absolutt siste frist som er 13 uker senere.

- Det betyr at gutten skulle ha vært under behandling seinest innen januar 2012, påpeker Bjelke.

Drar ut i tid

Det neste som skjer er en såkalt oppstartssamtale i midten av mars (2012).

Guttens foresatte reagerer så på at gutten ikke får hjelp og etterlyser ny time. Dette får gutten i slutten av juli (2012). Deretter blir det gjennomført en utredning med enkelte timer, og en konklusjon blir gitt i slutten av desember, opplyses det.

- Hvilken konklusjon er dette?

- I slutten av desember (2012, journ. anm.) får gutten en diagnose, forteller Bjelke.

Men ifølge sakspapirene til Fylkesmannen i Møre og Romsdal stopper saken opp nok en gang.

- Først sommeren 2013 blir den tilsynelatende gjenopptatt, men uten at noe reelt sett skjer, hevder Bjelke.

Blir til slutt behandlet

Tiden går og gutten blir henvist på nytt i desember 2013.

- Først da kommer man i gang på skikkelig måte, og først da får pasienten behandling på forsvarlig måte, konkluderer fylkeslege Bjelke.

Henvisningskaos

Joakim Varvin er leder ved BUP Kristiansund. Han er onsdag på et seminar i Ålesund, og har ikke sakspapirene foran seg.

Varvin har likevel svart ut klagen til Fylkesmannen og har kjennskap til saken.

- I 2011, da vedkommende pasient ble henvist, var BUP Kristiansund inne i en vanskelig periode med mange henvisninger. Den gang klarte vi ikke å opprettholde behandlingsfristen, men vi har gjort strukturelle endringer og har ikke lenger fristbrudd. Pasientene får nå hjelp innenfor gitte frister, sier Varvin til smp.no.

Varvin startet ved BUP i Kristiansund i august 2012.

- Hva tenker du om at fylkeslegen mener det tok to år før skikkelig behandling startet?

- Det er selvfølgelig svært beklagelig. Vi vil bruke klagen konstruktivt til å se på våre egne rutiner og jobber kontinuerlig med å forbedre oss, sier Varvin.

Ifølge lederen har ikke BUP Kristiansund hatt fristbrudd på over ett år.

- I forhold til den konkrete klagen er vi i dialog med de foresatte. Vi tilstreber alltid gode pasientforløp, understreker Varvin som mener at han må fritas fra taushetsplikten for å komme med mer konkrete kommentarer.