Pasienter bør faste minst seks timer før operasjon for å ha tom mage underveis, og dermed unngå oppkast i luftveiene.

– Vi sier til pasientene at de skal spise på kveldstid, siden de skal faste og opereres dagen etter, forteller overlege Frode Guldal på ortopedisk avdeling ved Ålesund sjukehus.

Følg smp.no på Facebook

Problem for barn og eldre

Men til stadighet har akutte pasienter kommet inn, og dyttet de fastende bakover i køen. Mange har dermed fått beskjed om å fortsette fastingen til mulige ledige smutthull på operasjonsbenken.

– Så kommer det inn nye akuttpasienter, og da har gjerne de andre fastet fra morgen til kveld uten å bli operert. Og så kan det bli en ny runde neste dag. De fleste tåler jo å faste en god stund, men dette er problematisk for barn, og eldre, skrøpelige pasienter, sier overlege Guldal.

Overlegen har ikke eksakte tall, men forteller at pasienter jevnlig får beskjed om å reise hjem og komme tilbake senere ved mindre operasjoner.

– Det å avlyse en operasjon er ikke noe særlig. Pasientene har gjerne psyket seg opp og gruet seg i forkant. I tillegg til at det er plagsomt for pasienten, genererer det enormt med ekstraarbeid for oss som jobber her, hevder Guldal.

Ifølge Guldal er alle i ledelsen opptatt av problemet og innstilt på å gjøre noe med det.

– Men det er snakk om økonomi og mangel på høyt kvalifiserte folk. Jeg håper på bedre tider, optimist som jeg er, sier han.

Flere operasjoner og personalmangel

– Operasjonsbehovet øker, og vi har ikke greid å øke kapasiteten like fort, men vi opererer oftere nå enn vi gjorde før, sier avdelingssjef Lars Kjetil Aas.

Selv om man opererer flere, bruker man i dag mer tid på hver operasjon.

Ifølge Aas er det en stadig økende andel akutte operasjoner som utsetter planlagte operasjoner, hvor pasientene ligger og faster.

– Vi har nok hatt litt problemer med dette. Kapasiteten er nok reelt sett lavere i dag enn den var for en del år siden, sier Aas, og legger til at det har vært belastende og plagsomt for pasienter og måtte faste gang etter gang, uten å bli operert.

Både overlege Guldal og avdelingssjef Aas er enige om at det først og fremst er mangel på spesialsjukepleiere på operasjonsstuene som skaper problemene.

– Hovedsakelig mangler vi operasjonssjukepleiere og anestesisjukepleiere. Dette har også med ressurser å gjøre, sier Aas.

Ekstra team

– Det ble laget en rapport for et års tid siden. Den innebar kostnader vi ikke fant dekning for, men for noen uker siden fikk vi aksept for å starte opp med et ekstra team, forteller Aas.

Dette skal øke operasjonskapasiteten relativt kraftig.

– Konkret vil det si at vi får 2,4 årsverk ekstra med spesialsjukepleiere til å ta unna, sier avdelingssjefen.

Helse Møre og Romsdal er inne i et krevende år økonomisk. Helseforetaket må bli blant de mest effektive i Norge for å nå sine økonomiske mål. Resultatkravet fra Helse Midt-Norge er 67,2 millioner kroner for 2014. I slutten av mars var prognosen et negativt avvik på ca. 47 millioner kroner.

I tillegg har helseforetaket store utfordringer med tanke på behovet for investeringsmidler.

Men Aas og kirurgisk klinikk er blant dem som har jobbet knallhardt for å effektivisere.

– Vi opererer nå i snitt én pasient mer per døgn fra nyttår i år, sammenlignet med i fjor, sier Aas.

Frode Guldal vil ha flere spesialsjukepleiere for å unngå at pasienter må faste over lang tid uten å bli operert. FOTO: NILS HARALD ÅNSTAD