24-åringen har nå 14 dagar på seg for eventuelt å bringe avgjørelsen om Pluto-ransforsøket inn for Høyesteretts ankeutvalg.

Steven (Paco) Dan Danielsen ble i Sunnmøre tingrett tidlig i mars dømt til forvaring i 21 år, med en minstetid på ti år for drapet og voldtekten av Anja Weløy Aarseth (21) i august i fjor.24-åringen ble også dømt både for ransforsøk samme dag som han drepte Bergens-studenten på byfjellet Aksla i Ålesund - og trusler mot to politimenn i Rauma desember 2012.

Danielsen tok betenkningstid etter at dommen var lest opp, men anket senere straffereaksjonen og skyldspørsmålet for ranforsøket.

Dommen var i tråd med aktors påstand, og tingretten fant ingen formildende omstendigheter ved ugjerningene. Forsvareren hadde bedt om at Danielsen ble frikjent for ransforsøket, og at han skulle dømmes til fengsel.

24-åringen ble også dømt til å betale til sammen 530.000 kroner i erstatning og oppreisning, samt til å dekke utgifter, til den dreptes foreldre. Dette var i tråd med bistandsadvokatens krav.

Mobilspor og vitneforklaringer

Det eneste Danielsen ha nektet for, er ransforsøket mot Pluto-kiosken på Nørve samme dag som drapet, men tingretten trodde ham ikke på det punktet.

Retten la her stor vekt på informasjon fra basestasjoner som viser hvor mobiltelefonen hans befant seg, og mener det er uforenlig med forklaringen fra tiltalte om at han skal ha befunnet seg på Moa i dette tidsrommet.

Også vitneforklaringer stemmer med at Danielsen befant seg på stedet, og at han deretter bevegde seg vestover over byfjellet i retning drapsstedet.

- Ingen formildende forhold

Tingretten la vekt på den redselen og lidelsene den 21-årige studenten ble utsatt for. Retten viste videre til den kyniske innstillingen tiltalte viste ved å skjule den avdøde og at han vendte tilbake til åstedet for å forsikre seg om at Anja var død.Tilståelsen for drap og voldtekt, som Danielsen kom med allerede i første avhør, mener retten ikke taler for lavere straff.

– Hans forklaringer har ikke vært prosessbesparende, verken for etterforskningen eller i forbindelse med rettssaken. Tvert om har han kommet med en rekke uriktige forklaringer som har gjort etterforskningen unødig omfattende, het det i tingrettens dommen.

Danielsen ville heller ikke forklare seg i retten. Retten mente derfor at tilståelse trolig ikke har ført til mindre påkjenninger hos de etterlatte.

– Retten kan ikke se at det foreligger noen formildende forhold, samlet sett innebærer det at drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter, het det i dommen fra tingrettsdommer Kjetil Gjøen og han to meddommere.

Gjentakelsesfare

I spørsmålet om forvaring har retten vurdert faren for gjentakelse og behovet for at samfunnet skal vernes.

Retten viser til at de sakkyndige konkluderer med at Danielsen tilhører en gruppe personer som har høy risiko for framtidig voldsadferd. Særlig den dyssosiale personlighetsforstyrrelsen sammen med omfattende rusmisbruk legges til grunn for dette.

Retten konkluderer derfor med at det er nærliggende gjentakelsesfare for ny alvorlig kriminalitet - særlig voldsadferd.

Dommeren viste til at en fengselsstraff på 19 år ville være i tråd med rettspraksis.

- Det grunnleggende spørsmål er om en fengselsstraff på 19 år er tilstrekkelig for å verne samfunnet, sa Gjøen.

Nei, svarte altså retten på dette spørsmålet.