- I dag har vi siste dag med opplæring på bilen, sier Eli Anne Tvergrov, informasjonsansvarlig ved Sunnmøre politidistrikt.

Det var etter NOKAS-ranet i Stavanger i 2004 at det kom krav om at alle 27 politidistrikt skulle få en skuddbeskyttet politibil.

10 år seinere er løftet innfridd, melder Sunnmøre politidistrikt i en pressemelding.

- Det er ti år siden løftet om at alle politidiskrikt skulle få skuddbeskyttet politibil. Elleve politidistrikt har måttet vente, men nå får vi låne av Forsvaret, sier Tvergrov til Sunnmørsposten.

Ikke uniformeres

Bilene skal ikke uniformeres, men er påmontert blålys, sirener og sambandsutstyr. Det siste har politiet påkostet, står det i pressemeldingen.

- Det finnes mange grunner til at det har gått lang tid. Først og fremst handler det om prioriteringer som har blitt gjort av politiet selv, sa Kaare Songstad, avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD) i en uttalelse i desember 2013.

11 nye Toyota Land Cruisere er nå altså plassert i: Follo, Gudbrandsdal, Hedmark, Agder, Asker og Bærum, Søndre Buskerud, Vestfold, Vestoppland, Sogn og Fjordane, Nordmøre og Romsdal samt Sunnmøre.

Flere politidistrikt har manglet slike kjøretøy tilpasset skarpe oppdrag.

Forsvaret eier bilen

Prisen på kjøretøyene er 2,8 millioner per stykk. Bilene har blant annet blitt brukt i en årrekke av Forsvaret i Afghanistan.

Dersom politiet skulle kjøpe bilene, som har stått lagret på Forsvarets eiendom, måtte de gått gjennom en lang anbudsprosess.

Forsvaret fikk i 2013 levert 81 nye pansrede kjøretøy, og bilene skulle i utgangspunktet stort sett bli brukt av Heimevernet.

- Politiet har en generell låneavtale med Forsvaret, der vi kan låne materiell ved behov. Vanligvis skjer dette i liten skala på lokalt nivå. Dette er en langt større sak, som har tatt litt lengre tid, sa Songstad i desember 2013.

Politiet får låne bilene gratis, og har således en svært gunstig avtale. Det er ikke avklart om politiet vil kjøpe bilene av Forsvaret på sikt.

- Dette kjøretøyet blir et nytt og viktig verktøy som politidistriktet kan bruke i forbindelse med væpnede oppdrag. Med et slikt kjøretøy, blir våre mannskaper langt bedre beskyttet enn tidligere.  Vi kan dermed rykke raskere inn i situasjoner som kan være farlige for innbyggerne på Sunnmøre, sier politimester Jon Steven Hasseldal i en pressemelding.