En modell for trafikksikkerhet i Møre og Romsdal har vakt begeistring og anerkjennelse på statlig hold.

Modellen  går blant annet ut på at personer som ruser seg eller som ikke er i stand til å opptre på en sikker måte i trafikken, blir fratatt sertifikatet. I 2011 fikk tusen personer inndradd førerkortet sitt av slike grunner, blant annet bruk av illegale stoffer. I fjor var tallet mellom sju og åtte hundre.  Prosjektet har vist seg svært effektivt, og fylkeskommunen har nylig fått 312.000 kroner fra Samferdselsdepartementet for å evaluere prosjektet.

- Vi er stolte og glade for å ha fått denne anerkjennelsen, sier lederen av trafikksikkerhetsutvalget i Møre og Romsdal, Iver Nordseth (V), til Sunnmørsposten. Han er spesielt stolt over at prosjektet er tatt inn på tiltakssida i det som må betraktes som ”Den nasjonale bibelen for trafikksikkerhet".  Prosjektet er tatt inn og har fått spesiell omtale i den nye ”Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg – 2014-2017”.

Samarbeid

Statens vegvesen vil, i samarbeid med politiet, evaluere praktiseringen av vegtrafikklovens §34 i Møre og Romsdal.

- På bakgrunn av evalueringen vil det bli vurdert om det skal utarbeides en mal for samarbeidet mellom Statens vegvesen, politiet og Fylkesmannen, skriver samferdselsdepartementet.

- Det er vel fire år siden prosjektgruppa – i samarbeid med Fylkets Trafikktryggingsutvalg( FTU) –børstet støvet av paragraf 34 i vegtrafikkloven. Inntil da var den en delvis sovende paragraf som  ikke er blitt brukt aktivt nok. Denne paragrafen gir politiet mulighet til å tilbakekalle førerretten til personer som av ulike  grunner som rus, medikamenter, alderdomssvakhet med mer. Et avgjørende moment med dette prosjektet er det tette samarbeidet mellom flere etater, sier Nordseth til Sunnmørsposten.