Ålesund kommune søkte 24. februar Fylkesmannen i Møre og Romsdal om at Ålesund sentrum får status som typisk turiststed.

Fylkesmannen har i dag avslått søknaden.

- Det foreligger opplysningerom at Ålesund har betydelig turisthandel, men det er ikke dokumentert athandelen i turistsesongen hovedsakelig skjer til turister. Ålesund sentrumfaller derfor utenfor definisjon av typisk turiststed etter lov om helligdagerog helligdagsfred.  Fylkesmannen kan derfor ikke vedta enforskrift som omsøkt, skriver direktør Helge Mogstad hos Fylkesmannen i avslaget.

- Ikke typisk turiststed

Fylkesmannen skriver at  "typisk turiststed" i denne sammenheng er ment mindresteder der salget i perioder hovedsakelig skjer til turister.

- Det er her tenkt på steder der defaste innbyggerne er få i forhold til tallet på tilreisende/besøkende i løpet av året. Som eksemplerer nevnt Beitostølen, Geiranger, Geilo og Lyngør. Et typisk turiststed er dessuten kjennetegnetav at de næringsdrivende ofte er avhengige av turistsesongen, dakundegrunnlaget er for lite til at en kan drive bare basert på salg til fastboende.

Ifølge Fylkesmannen var organisasjonen Handel og Kontor negativ til forslaget.

Søndagsåpent

Bakgrunnen for søknaden var at DestinasjonÅlesund og Sunnmøre har henvendt seg til Ålesund kommune og bedt om at Ålesundsentrum får en slik status. Begrunnelsen er at Ålesund har omtrent 350.000gjestedøgn, 200 000 cruisebåtpassasjerer og 50.000 hurtigrutepassasjerer iåret.

- Søndagsåpne butikker vil gi handelsnæringen i sentrum en mulighet til åutnytte det forbrukspotensiale som turistene har, og imøtekomme det behov dehar for handel. Turistene ønsker å se en levende by og Ålesund ønsker å væreattraktiv for å kunne opprettholde og videreutvikle sin status som turistby, het det i søknaden.

Dispensasjon

Ålesund kommune kan likevel søkefylkesmannen om dispensasjon til å holde søndagsåpent en eller flere søndagerselv om det ikke er utferdiget forskrift om typisk turiststed.

- Dersom Ålesund kommune ønsker å fremme en søknadom dispensasjon for de søndagene det anløper cruiseskip, vil fylkesmannenvurdere om det foreligger særlige grunner som gir grunnlag for å innvilge slik dispensasjonetter lov om helligdager og helligdagsfred, skriver Fylkesmannen.

Provosert

Ordfører i Ålesund kommune, Bjørn Tømmerdal (H) sier til smp.no at han er provosert over avslaget.

- Dette vil jeg ta opp med næringsminmister Monica Mæland. Jeg stiller meg meget undrende til at ålesund ikke har utbytte og behov for å tilby turistene mer på søndager enn vi gjør i dag, sier Tømmerdal til smp.no

Tømmerdal er hoderystende til Fylkesmannens vurderinger.

- Saken er politisk behandlet og jeg blir provosert når Fykesmannen sier bare utkantsstrøk skal ha denne muligheten. Det handler om å bygge opp robuste turiststed, fremholder han.

- Fylkesmannen skal vel være regjeringens sendemann og sørge for et godt tilbud til alle de 3-4.000 cruisepassasjerene som kommer til Ålesund på søndager, legger han til.