Reiselivssjef Geir Steinar Vik i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre er svært overrasket over Fylkesmannens avslag på Ålesund kommunes søknad om å bli definere Ålesund sentrum som "Typisk turiststed". Med den betegnelsen kan butikker i Ålesund sentrum holde søndagsåpent for turister - om butikkene selv ønsker.

- Jeg har hatt en dialog med Fylkesmannen angående søknaden de siste dagene, og må si jeg er overrasket over avslaget, sier Geir Steinar Vik til smp.no.

Reiselivssjefen skjønner heller ikke begrunnelsen i avslaget.

- Ålesund sentrum er sammen med Geiranger et av de mest typiske turistted vi har i Møre og Romsdal. Vi er Norges nest største sommerby målt i gjester. Ålesund sentrum er avhengig av turistene for å ha et godt driftsgrunnlag, i motsetning til for eksempel Moa, sier reiselivssjefen.

Stengt sentrum

Turistbegrepet gjelder ikke bare cruiseturister, mener han. Det omfatter også bussturister, og tilreisende regionale og lokale gjester.

- Om sommeren kommer folk fra hele regionen inn til sentrum i helgene. De er også turister som vil møte et stengt bysentrum søndager.

Vik vil nå snakke med ordføreren i Ålesund kommune, som stod som formell søker.

- Vi vil diskutere en anke. Deretter vil vi disktuere med blant annet handelsforeninga hvodan et positivt vedtak eventuelt skal praktiseres.