«I fyr og flamme» har Jan Olav Flatmark og Harald Grytten kalt boka de har skrevet til Ålesund brannvesens 150-årsjubileum. I går var det bokslipp i vognhallen på Volsdalsberga med gjester, jordbær og mange av dem som boka handler om.

Jubileum

– Boklanseringa markerer starten på et innholdsrikt jubileumsår for Ålesund brannvesen, sa brannsjef Geir Thorsen som ønsket velkommen til begivenheten.

– Men vi skal også sette preg på bybildet på ulike måter i månedene som kommer. I 17. mai-tog kommer vi til å stille med mye folk og historisk materiell.

Og den nye boka bidrar også i høyeste grad med en solid dose byhistorie i tillegg til brannvesenets historie fra 1864 til i dag. Det framhevet blant annet kultursjef Lars Johan Huse og daglig leder Ole M. Ellefsen fra Aalesunds Museum.

Forfattere

Brannsjef Thorsen sa at brannvesenet ikke kunne få bedre «biografer» enn herrene Grytten og Flatmark. Sistnevnte hadde brannvesenet som arbeidsgiver i over tretti år, og interessen for brannvesenets historie startet den dagen han entret stasjonen på Lihaugen for første gang.

– Jeg leste vaktprotokoller på frivaktene mine, og samlet etter hvert et stort materiale som blant annet er brukt i bøkene om Ålesundsbrannen, fortalte Flatmark.

Han tror også at alle i Ålesund har en brann de husker spesielt godt, og det skal være gode muligheter for å finne akkurat «sin» brann i denne boka.

Signering blant slanger

Alle branner av betydning fra 1864 og fram til januar i år er oppført. Noen selvsagt mer utførlig beskrevet enn andre, og boka har også et rikholdig bildemateriale. Ålesund brannvesen står selv som utgiver av boka, og den er støttet økonomisk av Stiftelsen Kjell Holm. Stiftelsen ble selvsagt også behørig takket av brannsjef Thorsen.

Som seg hør og bør ble det til slutt tid til boksignering blant slanger og røde biler.

Brannen i J. E Devold den 4. januar 1967 ble en av de største brannene i Ålesund etter bybrannen. Dette bildet er tatt i en tidlig fase av brannen av Sunnmørspostens fotograf Bjarne Skarbøvik.
I 1927 fikk brannvesenet sin første bil. Dette bildet er tatt i 1938, og brannfolkene er f.v. Martin Moen, Ludvig Øyen, Richard Fuglseth, Peder Sulesund og Ragnvald Langva. Foto: J. A. Saxe