En håndfull øst-europeiske arbeidere hevder at de har fått en timelønn på 25 kroner i stedet for 160 kroner, slik deres arbeidsgiver har opplyst Arbeidstilsynet. Derfor mener de at de offisielle kontraktene er falske, erfarer Sunnmørsposten.

Østeuropeerne jobber for et utenlandsk byggefirma som siden 2011 har tatt på seg oppdrag for norske entreprenører. I Norge har de jobbet i en rekke fylker. De har også hatt flere ulike byggeprosjekter på Sunnmøre.

– 25 kr i timen

Etter at Arbeidstilsynet hadde et tilsyn på en byggeplass i vårt område i januar, er det kommet fram oppsiktsvekkende informasjon.

– Vi har noe dokumentasjon som indikerer at arbeiderne kan ha hatt en lønn på tre euro, eller 25 kroner i timen, bekrefter tilsynsleder Jan Erik Rinnan ved Arbeidstilsynet i Midt-Norge.

Ifølge han er det svært alvorlig dersom dette stemmer.

Følg smp.no på Facebook

Sprikende informasjon

På byggeplassen opplyste arbeiderne at de hadde en månedslønn mellom 1500 og 2000 euro, noe som tilsvarer 75–100 kroner timen ved normal arbeidsdag. Selskapet sendte deretter inn arbeidskontrakter som viste 160 kroner i timen for arbeiderne.

Senere er Arbeidstilsynet kontaktet direkte fra flere av arbeiderne på stedet.

– I ettertid har vi mottatt arbeidsavtaler som er skrevet på deres eget språk. Disse er stemplet og underskrevet av begge parter. Kontraktene viser en timelønn på 25 kroner, og det samsvarer ikke med det selskapet oppgir, sier Rinnan til Sunnmørsposten.

Må svare for seg

Byggefirmaet har nå en frist til torsdag 15. mai. Innen da må de dokumentere revisorbekreftede lønnsslipper og reell lønn for arbeidstakerne i perioden 1. februar til 30. april.

Skjer ikke det vil Arbeidstilsynet stanse all aktivitet i Norge.

– Vi varsler stans fordi virksomheten ikke betaler sine arbeidstakere lønn i henhold til forskrifter om allmenngjøring av tariffavtale for byggeplasser i Norge, sier Rinnan.

Arbeidstilsynet mener at selskapet bevisst har feilinformert om lønn, men Rinnan understreker at man ikke kan konkludere før fristen er ute.

Sunnmørsposten sitter på arbeidskontrakter og kontoutskrifter for flere av arbeiderne, som selv hevder at de har jobbet på Sunnmøre i omtrent en arbeidsmåned.

De oppgir å ha fått en lønn på ca. 4000 kroner hver.

Utenom har de fått penger for mat og drivstoff, hevder de. Dette skal dreie seg om ca. 8000 kroner fordelt på flere, viser kontoutskriftene som dekker 1. januar til slutten av mars i år. Kost og losji varierer per arbeider. Arbeiderne påstår at de innsendte kontraktene er fiktive, og at signatur er forfalsket av byggefirmaet.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

– Løgn

Ifølge firmaets salgsdirektør er en timelønn på tre euro i Norge fullstendig løgn.

Han hevder at dokumentasjonen Arbeidstilsynet sitter på om 25 kroner i timelønn gjelder arbeid i eget land.

Direktøren skriver i en e-post til Sunnmørsposten at tre-euro-kontrakten signeres først med tanke på forskuddsbetaling og fordi arbeiderne må være registrert hos skattemyndighetene i eget land. Kontrakten signeres for å beskytte selskapet.

Når arbeiderne er på byggeplassen i Norge, og selskapet får bekreftelse fra kunden, signeres en annen arbeidskontrakt, opplyses det.

– Følger norsk lov

– For arbeid i Norge betaler vi norsk minstelønn for våre arbeidere, alltid, sier han, og legger til at arbeiderne også får overnatting, mat og transportutgifter fullt dekket.

Ifølge direktøren kan det bevises at arbeiderne får nærmere 3000 euro hver måned.

– Dette er falske anklager, skriver han.

– Vi kan bevise det i retten hvis noen ønsker det. Der vil jeg med glede knuse denne informasjonen, skriver han.

Salgsdirektøren hevder arbeiderne i snitt får ca. 20 euro per time i Norge.

– Hva mener du om at det hevdes at de norske kontraktene er falske?

– Jeg har ingen kommentarer til det, fordi det er løgn, svarer han.

Det skal variere hvor mye selskapet tjener på prosjekter i Norge.

– Det er ingen fiksede priser. Kontraktsummen med den norske oppdragsgiveren er en kommersiell hemmelighet, opplyses det.

Selskapet vil i løpet av denne uken dokumentere alt som trengs overfor Arbeidstilsynet.

Her er byggeprosjektet på Sunnmøre. FOTO: TORBJØRN EIDHAMMER