- Når den verste skuffelsen har gitt seg tror jeg dette går seg til, sier Lødemel.Den tidligere ordføreren i Hornindal ble vinnere i striden om E39-trase. Som medlem i kommunalkomiteen på Stortinget var han med på å arbeide fram det forliket som nå legger grunnlaget for en omfattende kommunesammenslåing de neste par årene.

Signaler- Jeg har nå registrert at ordførerne både på Eid og i Stryn har sagt at en må legge vegstriden bak seg og begynne å se framover og at de to kommunene er innstilte på et fortsatt godt samarbeid. Det synes jeg er veldig bra signaler, sier Lødemel.Han vil ikke si et ord om hvordan han mener kommunekartet i Nordfjord bør se ut.- Dette er det kommunene selv som nå skal finne ut. Jeg tror dette blir en god prosess. At en trenger et godt samarbeid mellom kommunene i Nordfjord er det ikke tvil om.- Men Nordfjord har tre regionsentra i dag. Stryn, Eid og Vågsøy. Er det ikke naturlig at de nye storkommunene bygges rundt disse sentraene?- Det må kommunene selv finne ut. Det som vi også ser er at det kommer invitasjoner om samarbeid fra kommuner på andre siden av fylkesgrensa, påpeker Lødemel.

EnighetMed enighetene som nå er etablert mellom Frp, Høyre, Venstre og KrF om en kommunereform er det løpet lagt for en omfattende kommunesammenslåing. Arbeiderpartiet er også med på det meste, men partiet hopper av når det kommer til spørsmålet om å sette en sluttdato for hvor lang tid kommunene kan bruke på selve sammenslåingsprosessen. Her mener Ap at det smaker for mye av tvang og vil gi kommunene all den tid de trenger. Utover det er også Ap enige om både målene og virkemidlene i reformen.- Vi er glad for at det er flertall for kommunereformen, og at vi skal styrke lokaldemokratiet. Vi er glad for at KrF og Venstre har samarbeidet. Det skal være tre folkevalgte nivåer videre i Norge, og dette skal ses på parallelt med reformen for kommunene, sier leder av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp).KrF og Venstre er særlig glad for at man nå skal se på regionene - de ønsker at dagens fylkeskommuner skal erstattes med sterke regioner:- Dette er viktig for å sikre at reformen blir en reell demokratireform der makten flyttes ned nærmere folket, både fra fylkeskommunene, men også fra staten, sier Geir S. Toskedal (KrF).

TvangKommuner som ikke vil slå seg sammen, men som regjeringen ønsker skal slå seg sammen, kan vente å bli tvangssammenslått.I tillegg til en engangsstøtte på 20 millioner kroner, legges det opp til en reformstøtte på mellom 5 og 30 millioner kroner per frivillig sammenslåing, dersom den nye kommunen består av minimum 10.000 innbyggere.Regjeringen ønsker å legge fram forslag til ny kommunestruktur for Stortinget våren 2017. Målet er at de nye sammenslåtte kommunene skal være på plass innen 1. januar 2020.