Det er noen av scenariene høgskolestyret i Ålesund ser for seg nå når statsråd Torbjørn Røe Isaksen nå har bedt alle høgskoler og universitet om å tenke nytt omkring framtidig struktur. Det tredje, men trolig minst sannsynlige scenariet,  er at Høgskolen i Ålesund videreføres som før.

Færre institusjoner

- I denne prosessen har statsråden gjort det klart at det er et mål å gjennomgå alle institusjoner i sektoren med tanke på at de skal bli færre, opplyser  rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes. I tirsdagens utgave av  Sunnmørsposten har hun skrevet en kronikk omkring temaet.

Du kan lese hele kronikken her

Frist til 1. november

Det var i slutten av mai at statsråden sendte brev til alle høyere utdanningsinstitusjoner og ba dem om å komme med innspill til omstrukturering. De har en frist på seg til 1. november med å komme med sine forslag.

Synnes sier studenttallet i Norge kommer til å gå ned. Samtidig er det satt fokus på kvalitet. Utgangspunktet er at de som ikke fyller kvalitetskrava som departementet har satt, må se seg om etter samarbeidspartnere.

- Vi har fått et løp. Den 17. september skal det være dialogmøte med kunnskapsministeren, høgskolene i Midt-Norge og NTNU der hver institusjon skal beskrive status i arbeidet og hvilke strukturendringer vi ønsker.

Tre alternativer

- Styret ved Høgskolen i Ålesund besluttet 18. juni at vi skulle utrede tre alternativer:  videreføre Høgskolen i Ålesund, tettere integrasjon eller fusjon med Høgskolen i Molde, eller tettere integrasjon eller fusjon med NTNU. - Parallellt med dette vil vi se på hva vi kan gjøre for å øke kvaliteten,  sier Synnes.

Hun sier det er svært sannsynlig at det fortsatt blir en campus i Ålesund i 2020. – Min bekymring er om vi klarer å ivareta vår kvalitet og egenart med tett samarbeid med næringslivet eller om vi blir styrt av sterke universitetsbarometer. Jeg synes det er for lite fokus på hva som er relevant utdanning og samarbeid med næringslivet, sier hun.

NTNU's scenarier

Ved NTNU har de bestemt seg for å jobbe langs tre andre scenarier: enten videreutvikle dagens ordning, tettere fusjon eller integrasjon med høgskolene i Midt-N orge eller tettere fusjon eller integrasjon innen teknologi i hele landet med desentraliserte campus der dagens høgskoler leverer utdanning for NTNU.

- Vi er i dialog med NTNU, sier Synnes.

Ikke Volda

- Hvorfor ser ikke Høgskolen i Ålesund for seg en framtid med Høgskolen i Volda?

- Det er en enkel forklaring. Først og fremst fordi Ålesund og Molde har felles fag der vi både kan styrke og videreutvikle hverandre, dele oppgaver, rekruttere til begge campus og ikke konkurrere med hverandre,  sier Synnes.

Hun tror omstruktureringsarbeidet kan gjøre institusjonene sterkere og i stand til å levere bedre kvalitet.

Høgskolen i Ålesund  har 2300 studenter. Tallet på studenter har vært stigende de senere år. Molde har omtrent  samme antall studenter. Høgskolen i Volda har over 4000 studenter. Men sistnenvnte har ikke signalisert ønske om noe utvidet samarbeid med Høgskolen i Ålesund.

Utfordringer

Synnes medgir at Høgskolen i Ålesund har hatt utfordringer når det gjelder å rekruttere kompetanse innen teknologi.  – Det er utfordrende at lønnsnivået i næringslivet  gjør at det er vanskelig å få folk til å jobbe i akademia, sier hun.

Parallellt skjer det en analyse av finansieringsmodellene av universitet og høgskoler. Synnes er spent på hva som kommer ut av dette. – Når det gjelder grunnbevilgninger kommer høgskolene i dag dårligere ut enn universitetene, påpeker hun.

Rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes, sier Campus Ålesund består. Foto: Foto: Kristin Støylen.