– Det er vanskelig å forstå. I utlandet er kaifiske kjempesvært. Mens vi, som har de aller flotteste mulighetene i verden, har helt glemt å benytte oss av dem, sier Jan Harry Aasen.

Filet fra frysedisken eller kortreist, gratis og økologisk fra fjorden? Se video over

Aasen er fylkesfiskeveileder i Norges Jeger- og fiskeforbund, og møter stadig barn og voksne som knapt har sluppet ut et snøre eller spist egenfanget fisk – til tross for at alt ligger til rette for det, rett utenfor stuedøra. Det vil han gjøre noe med.

Lav terskel

– Stort sett er det bare folk fra øst-europa som benytter seg av det bynære fisket. Og det er jo flott. Men jeg ønsker meg at enda flere nordmenn benyttet seg av det som er et utrolig flott lavterskeltilbud. Her kan virkelig familien gjøre noe sammen i naturen, sier Aasen.

Han tror at både frykt for forurensing og lite kunnskap om utstyr og fremgangsmåter har skylda. Det første kan være overdrevet, særlig når det gjelder fisk som makrell, sei og lyr. Og det andre er lett å bøte på, mener han.

– Vi bistår gjerne med råd, og fremover skal vi invitere til kurs med helt grunnleggende fiskeferdigheter for hele familien. Utstyret er billig, og gleden blant barna som lærer seg å fiske er enorm, reklamerer Aasen.

Gratis og kortreist

I går inviterte Friluftsrådet og Aasen til kaifiskedag på Volsdalsberga. Hele denne uka får unge prøve seg på ulike aktiviteter i naturen rundt Ålesund. Resultatet av fiskelykka tror Aasen vil gå rett hjem:

– For det første har barna mye større apetitt på sjølfanga fisk enn noe som er pakka i beskyttende atmosfære og ligger vakuumpakket i fiskedisken. For det andre er jo dette midt i trenden med kortreist og økologisk mat, som voksne er opptatt av. Gratis er den også, sier Aasen.

Fangst

12 ungdommer fikk reise ut med båt for å prøve fiskelykken i går.

På formiddagen var det kun Aasens sønn Trym som valgte å prøve seg fra land. Han håvet inn en stor makrell etter fem minutter på Volsdalsberga.

– Det morsomme med å fiske er spenningen. Hvis jeg får noe blir jeg glad. Hvis jeg ikke får noe, blir jeg skuffa, sier Trym.

<strong>Ekspert:</strong> Trym Aasen fisker nesten hver helg, men med en far som er fylkesfiskerådgiver er han knapt representativ for snittet av norsk ungdom. I går håvet han inn en fin makrell under kaifiskedagen på Volsdalsberga. Foto: Bjørn Vatne