Statens helsetilsyn har konkludert med at en mannlig fysioterapeut på Sunnmøre, som er anklaget for seksuelt krenkende atferd mot fire pasienter, mister autorisasjonen.

Politianmeldt

Mannen er politianmeldt av fire kvinnelige pasienter som uavhengig av hverandre har anklaget han for seksuelt krenkende atferd i tilknytning til behandlingen. Alle fire kvinnene har også forklart seg detaljert til Pasient- og brukerombudet i Møre og Romsdal, som har skriftliggjort klagene.

Den middelaldrende fysioterapeuten har vært selvstendig næringsdrivende i mange år på Sunnmøre, og var ferdig utdannet på 90-tallet.

Intim berøring

Fysioterapeuten har i sin forklaring overfor Helsetilsynet benektet at han har oppført seg seksuelt krenkende, men bestrider ikke at behandlingen teknisk sett har foregått slik pasientene beskriver.

- Uforenlig med yrkesutøvelsen

Statens helsetilsyn tilbakekaller mannens autorisasjon som fysioterapeut på bakgrunn av uforsvarlig virksomhet, grov mangel på faglig innsikt og på grunn av atferd som anses som uforenlig med yrkesutøvelsen.

Etter Helsetilsynets vurdering er bruddene på helsepersonelloven så grove at det ikke er tilstrekkelig å reagere med en mindre streng reaksjon enn tilbakekalling av autorisasjon.

- Ved å utnytte din stilling til å utsette pasienter for seksuelt krenkende handlinger har du vist en sterkt svekket profesjonell vurderingsevne, og en manglende forståelse for ditt ansvar og din rolle som helsepersonell, skriver direktør Jan Fredrik Andersen i et brev til fysioterapeuten.

I brevet heter det videre:

- Den handlemåte overfor pasientene viser en manglende evne til å sette egne grenser, og svekker tilliten til deg i meget stor grad. Statens helsetilsyn finner at hensynet til den allmenne tillit, kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten må veie tyngre enn hensynet til deg som helsepersonell. Etter vår vurdering er det derfor nødvendig å tilbakekalle din autorisasjon som helsepersonell.

Mannen har anledning til å klage til Statens helsepersonellnemnd innen tre uker.

Saken er fortsatt til etterforskning hos politiet.