– Jeg vet at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har fått en vanskelig sak i fanget på grunn av trasévalget som forgjengeren Ola Borten-Moe (Sp) gjorde gjennom Myklebustdalen i Bremanger, og det til tross for at NVE frarådet å bygge kraftlinja der, sier Helge Orten.

Må finne løsning

Han ber  statsråden finne en løsning, slik at arbeidet  kan komme i gang igjen straks.

Før helga fikk grunneiere medhold i Gulating lagmannsrett om at byggearbeidet må stanses.

Stort kraftunderskudd

Helge Orten minner om at Møre og Romsdal har stort kraftunderskudd. Den nye kraftlinja vil gjøre forsyningssikkerheten  langt bedre enn den er i dag.

– Vi har hatt mange utsettelser tidligere. Ferdigstillelse i løpet av 2016 må Statnett klare, er oppfordringen hans.

Kan gå i svart

NHO-direktør Torill Ytreberg frykter konsekvensene for prosessindustrien i fylket dersom Ørskog-Fardal skyves ytterligere ut i tid.

- Jeg frykter faktisk at Møre og Romsdal skal gå helt i svart dersom strømforsyningen blir slått ut for eksempel av et ekstremvær. Dersom store industrianlegg går ned på grunn av strømstans, tar det lang tid og koster det veldig mye å få anleggene i drift igjen, sier Ytreberg.

Kan få tørrår igjen

Hun minner også om at det ikke er så veldig mange år siden vi hadde et tørrår i vårt fylke, og at kraftmagasinene rant nesten helt tomme før snøsmeltingen igjen begynte å fylle de med vann.

- Eg slik situasjon kan vi få igjen, sier hun og ser for seg flere skrekkscenarier der industrien i fylket blir hardt rammet.

Hun understreker sterkt at vi ikke tåler flere utsettelser på kraftlinja mellom Ørskog og Fardal. Det har allerede vært mange nok. Mest prekær er i dag strømsituasjonen på søre Sunnmøre

- Arbeidet med kraftlinja har kommet godt i gang. På grunn av at linjetraséen gjennom Bremanger ble forandret på overtid, risikerer vi å stå igjen med et parti der kraftlinja ikke blir ferdig, sier hun.

Har ikke tid til anke

Torill Ytreberg ser på en anke til Høyesterett som den verst tenkelige løsningen.

- Vi vet at det tar svært lang tid å få en slik sak behandlet i Høyesterett. Det har vi ikke tid til. Det haster veldig å få kraftlinja fullført, og jeg kan ikke se noen annen utveg enn at man går tilbake til den opprinnelige traséen som tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) valgte bort, sier hun.

Uvisst

Ingen vet hvor lang forsinkelsen på kraftlinja blir. Kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen i Statnett sier at det blir en forsinkelse, men at det er uklart hvor lang den blir.

Han legger til at Statnett må ha gyldig konsesjon for å kunne gjenoppta arbeidet.

Ankefrist i september

Fristen for å anke kjennelsen i Gulating lagmannsrett ikke går ut før i september.

– Det er ikke tatt stilling til om kjennelsen skal ankes, sier han og legger til at det er opp til andre å avgjøre når arbeidet kan komme i gang igjen. Dermed sparker han balllen over til Olje- og Energidepartementet (OED).

Kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen i OED sender følgende redegjørelse på epost:

Gjennomgang

– Departementet foretar i disse dager en grundig gjennomgang av kjennelsen Statnett fikk mot seg i Gulating lagmannsrett for å få bragt konsekvensene på det rene for de forvaltningsvedtak som departementet har fattet i denne kraftledningssaken. Kraftledningen er viktig blant annet for kraftforsyningen i Midt-Norge. Departementet skal sørge for at alle rettslige krav ivaretas i den forbindelse. Den videre prosessen må departementet komme tilbake til.

NHO-direktør Torill Ytreberg ser for seg mange skrekkscenarier dersom kraftlinja mellom Ørskog og Fardal blir ytterligere forsinket. Foto: André Pedersen
Stortingsrepresentant Helge Orten (H) er svært bekymret for utsettelsen. Foto: Knut Arne Aarset