Bakgrunnen for at det er stopp i utbyggingen av denne viktige kraftlinjen er at tidligere olje-og energiminister Ola Borten Moe grep inn og flyttet traseen i Bremanger kommune fra Førdedalen til Myklebustdalen.

I den vestlige delen av denne dalen ligger det som kalles Sørdalen naturreservat. Statnett søkte om dispensasjon til å føre linjen gjennom naturreservatet, men fikk avslag fra Fylkesmannen. Direktorat for naturforvaltning har falt ned på samme konklusjon.

Grundig gjennomgang

Det til tross ga SVs Bård Vegar Solhjell som miljøvernminister klarsignal for at linjen kunne gå gjennom naturreservatet.

Grunneierne anket saken innfor retten og Gulating lagmannsrett har nå slått fast at Statnett ikke kan gis dispensasjon til å bygge kraftlinje gjennom Myklebustdalen i Bremanger. Dermed har arbeidet med linjen stoppet opp.

- Departementet foretar i disse dager en grundig gjennomgang av kjennelsen Statnett fikk mot seg i  Gulating lagmannsrett for å få brakt konsekvensene på det rene for de forvaltningsvedtak som departementet har fattet i denne kraftledningssaken. Departementet skal sørge for at alle rettslige krav ivaretas i den forbindelse, sier kommunikasjonsrådgiver i Olje- og energidepartementet Håkon Smith-Isaksen.

Særdeles viktig

At en nå risikerer at kostnadssprekken øker ytterligere og at en kan få nye forsinkelser i forhold til når linja er klar, skaper bekymring i næringslivet i Møre og Romsdal.

Linja fra Sogn til Ørskog er særdeles viktig  for forsyningssikkerheten av strøm til Møre og Romsdal.Det erkjenner den politiske ledelsen i departementet, men de kan ikke nå gi noe sikkert svar på hvordan framdriften blir.

- Kraftledningen er viktig blant annet for kraftforsyningssikkerheten i Midt-Norge. Den videre prosessen må departementet komme tilbake til, er beskjeden fra Olje-og energiderpartementet.

Foto: Illustrasjonsbilde / Knut Arne Aarset