- Målet med denne seilasen er å forankre prosjektet hos kommunene, fylkene, prostiene, foreninger og lag, sier prosjektleder Anette Christiansen i Kystpilegrimsleia.

Prosjektet har deltagere fra hele kysten.

Kystseilas

Lørdag 26. juli er det åpningsseremoni for prosjektet på Selje før turen går videre til Åheim. Søndag kommer skipet til Herøy.

- Prosjektet Kystpilegrimsleia handler om å knytte kysten tettere sammen. Hovedmålet er å skape et helhetlig reiselivsprodukt. Vi vil skape en ny måte å oppleve kysten på som ikke er så oppstykket, sier hun.

Det fredede hurtigruteskipet MS Nordstjernen går fra 23. juli til 28. juli fra Stavanger til Trondheim.

I løpet av turen er det tretten stopp på steder av spesiell kulturhistorisk betydning.

Verdiskaping

Passasjerlisten inneholder ledere og spesialister fra kulturminnevern, arkeologi, fylkeskommunal og kirkelig ledelse. I tillegg til vanlige pilegrimer.

- Seilasen har vi for å skape blest om prosjektet for alle som er med. Alle kan møte opp når vi legger til kai. Når prosjektet er ferdig er det opp til lokale folk, lag og foreninger å drive det videre, sier Christiansen.

- De er kjerneressursene i dette verdiskapningprosjektet for fremtiden. Deres kompetanse og innsikt er imperativt for produktets overlevelse, sier hun.

Fredet skip

Tirsdag lanserte prosjektet sin egen nettside.

Christiansen oppfordrer folk til å møte opp når seilasen kommer til Nordvestlandet. Det gamle hurtigruteskipet MS Nordstjernen tar turen.

- Nordstjernen er Riksantikvarens eget fredede skip. Det var en enkel beslutning å velge det. Skipet er flott og godt vedlikeholdt, sier hun.

Prosjektleder for Kystpilegrimsleia Anette Christiansen. Foto: Katie Leum
Prosjektgruppe for Kystpilegrimsleia. Fra venstre: Tor Titlestad, Hordaland fylkeskommune, Knut Åland, Sogn og Fjordane Fylkeskommune, Anette H. Christiansen, Sogn og Fjordane Fylkeskommune, Hilde Wiik, Vestland Classic Ragna Sofie Grung Moe, Bjørgvin Bispedømme.