Dette opplyser brannsjef Geir Thorsen etter at Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap kom med anmerkning etter branntilsyn i Ålesund.

Rømningsvei

De skriver at Ålesund brannvesens høydemateriell er rømningsvei nummer to for rundt 40 bygårder i bysentrum, samt enkelte boligblokker i Skarbøvik, Torvteigen, Aspehaugen og ved Borgundfjordvegen.

De skriver videre at Brannvesenet bør fortsette med å avklare de sikkerhetsmessige utfordringene som denne ordningen har, og de må intensivere informasjonstiltakene om farene for brann i disse bygningene.

Nye stillinger

– Det er viktig at kommunen bidrar til at beboere og andre blir i stand til å redde seg selv, skriver direktoratet.

Derfor har brannsjefen bedt bystyret om å få penger til fire nye stillinger ved Spjelkavik stasjon slik at de også kan rykke ut med lift dersom det blir brann i en boligblokk i indre bydel. Dette er i henhold til den vedtatte brannordningen for Ålesund. Såkalt høydemateriell er en del av brannberedskapen, og etter forskriften må man ha en ekstra mann på vakt. Dette er det ikke penger til.

– Det betyr at Ålesund kommune ikke oppfyller den vedtatte brannordningen fra 2012, skriver brannsjefen.

Dyrere forsikring

Etter reglene skal det være to rømningsveier i en boligblokk. Den ene er å gå ned trappen.

– Etter politisk vedtak er det godkjent at den andre rømningsveien er brannvesenets høydemateriell. Det krever at vi har fem mann på vakt, men penger til dette har vi ikke fått svar på, opplyser han.

Uten denne kapasiteten kan Ålesund kommune oppleve at liv går tapt, fordi en ikke har høydemateriell tilgjengelig.

– Og dette kan medføre at folk får dyrere forsikring?

– Vi har ikke snakket med forsikringsselskapene om dette, men andre steder som har vært i slik situasjon har fått høyere premier. I de fleste nyere boligblokker er hver leilighet en branncelle.