På sin åpne Facebook-profil skrev den tidligere lokalpolitikeren i Demokratene tirsdag: «På denne dagen for tre år siden ble det slutt på treningsleir for palestinere/Hamas på norsk jord», etterfulgt av et smilefjes.

Bakgrunnen er at palestinske aktivister fra Hamas ifølge Birkeland har deltatt på AUFs sommerleire på Utøya hvor massedrapene fant sted.

– Legitimerer voldsbruk

Kommentaren fikk blant annet Utøya-overlevende Erik Kursetgjerde fra Sykkylven til å reagere. Han mener den vitner om en total mangel på empati overfor drapsofrene, etterlatte og andre som ble berørt av terroren.

– Ja, jeg ble ganske oppgitt da jeg så den kommentaren, forteller han til smp.no.

Kursetgjerde som også er Ap-politiker i hjemkommunen, forteller at han følger litt med på Birkeland og hans meningsfeller på nettet.

– Det kommer til stadighet kommentarer jeg mener er på kanten av hva man bør akseptere. Jeg mener at Birkeland og andre jeg oppfatter som høyreekstreme, er med på å legitimere voldsbruk mot meningsmotstandere, utdyper han.

– Har lært lite

Kursetgjerde har ikke selv reflektert noe spesielt over datoen, men mener at det norske samfunnet har lært lite av det som skjedde.

– Den debatten som ble dratt i gang etter 22. juli er forsvunnet uten at det er tatt et oppgjør med de høyreekstreme grupperingene i Norge, sier han og legger til at han likevel ikke tror den politiske fløyen utgjør noen stor trussel.

– Problemet er at for eksempel Birkeland - som ved sin debatteknikk nekter å ta til seg fakta - kan være med på å få andre til ty til vold. Mennesker som kanskje er psykisk ustabile kan bli oppmuntret til å gjøre ting de ellers ikke ville gjort, mener Kursetgjerde.

Forsvarer formuleringen

Birkeland som er en uttalt islamkritiker forteller at han ikke lengre er aktiv i noe politisk parti. Men han går ikke av veien for å ytre meningene sine på sosiale medier og forsvarer tirsdagens statusoppdatering.

– Hvorfor skrev du meldingen?

– Fordi det etter de forferdelige tragediene ble slutt på sommerleir for palestinere og Hamas.

– Mener du det er den viktigste konsekvensen av det som skjedde 22. juli?

– Nei, langt i fra. Det var forferdelig tragisk og jeg kan ikke fordra de som forsvarer drap og blodig terror.

– Kan du forstå at noen vil føle seg støtt av en slik melding?

– Nei, det forstår jeg ikke.

Birkeland påpeker at han flere ganger har tatt avstand fra terrorhandlingene 22. juli:

– Jeg har ikke skrevet at det var fint det som skjedde. Jeg har bare skrevet at det ble slutt på treningsleirene for palestinere.