– Vi er stolte av å være Prøysen-kommunen, og på en dag som denne må jeg si at jeg har skjønt det intellektuelle, men nå begynner jeg å kjenne det veldig med hjertet også. Dette er stort, sier ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker kommune til NTB.

Over 2.000 publikummere deltok onsdag på festforestillingen for Alf Prøysen, den folkekjære forfatteren som ville fylt hundre år på denne dagen.

– Han gjorde små ting store. Han har gjennom sine tekster satt livene våre i perspektiv, og jeg håper at enda flere nå finner fram bøkene, leser tekstene og synger sangene, sa Steen da hun ønsket velkommen til det nye Prøysenhuset, tegnet av arkitektkontoret Snøhetta.

Folkekjære viser

– For meg er det en stor ære. Dette er jo min hjemmebane på mange måter, sa stortingspresident Olemic Thommessen til NTB før han gikk på scenen for å holde åpningstalen for det nye huset.

– Jeg har både sunget og lest mye Prøysen, og jeg husker godt "Kanutten og Romeo Clive" med Anne-Cath. Vestly, fortalte han.

Mellom høye, slanke grantrær og i strålende solskinn fremførte artister som Ingrid Olava, Lars Lillo Stenberg og Prøysenprisvinner Siri Nilsen Prøysens sanger på sitt vis.

For det er noe eget med Alf Prøysens sanger, alle har et forhold til lystige viser som "Musevisa" eller ettertenksomme sanger som "Jørgen Hattemaker".

Dialekt

– Prøysen har betydd mye for meg, blant annet at jeg kan synge flere sanger på hedmarksdialekt. Da jeg sang "Jørgen Hattemaker" på TV for første gang i 2003, så fikk jeg plutselig mange nye fans, fortalte artist Gaute Ormåsen til NTB.

Han fremførte den følelsesladde sangen samt visa "Alle har et søskenbarn på Gjøvik" under forestillingen. Lars Lillo Stenberg sier han er glad for å bidra til videreformidlingen av Prøysen.

– Jeg fikk fordype meg i mye av materialet da jeg var med på forestillingen "Kjæm æiller att" på Nationaltheatret i 2001, hvor manuset kun var bygd på Prøysens fortellinger og viser, sa Stenberg til NTB.

Det gjorde at han fikk en annen forståelse for Prøysens talent til å beskrive menneskeskjebner.

Mens publikum spiste "jordbærsøll" ble historiene til Prøysen og historien om hans eget liv gjort levende på tunet mellom Prøysenstua og det nye huset.

Husbandet, flere kjente artister og lokale musikere og kor sto for videreformidlingen av visene. Gamle radioopptak med Prøysen selv og tablåer med barn og voksne kledd i tidsriktige kortbukser og skjørt tok tilskuerne med flere tiår tilbake i tid.

Oldebarna sang

– Jeg skulle ønske jeg kunne fått hørt hva du synes om dette som skjer i ditt navn. Tusen unger som danser tango på torget i Brummunddalen, et nytt hus og din egen stjerne, ja det hadde vært moro å høre, sa ordfører Steen da hun takket Alf Prøysen for alt han har bidratt med i kommunen.

Også Prøysens oldebarn Tilla (2), Julie (3) og David (5) deltok på forestillingen. Sammen med Prøysens datter Elin sang de "Lillebrors vise".

– Dette er virkelig en merkedag vi ikke vil glemme, sa Elin Prøysen, med henvisning til "Redaktør Gregersens" uttrykk i den eneste romanen Prøysen skrev, "Trost i taklampa".– Vi gleder oss over hvor fint det har blitt her, sa hun. (©NTB)