Stranda havnevesen fikk samme melding fra Kystverket som alle andre. Som eneste myndighet valgte de å evakuere et større område i havneområdet i Geiranger torsdag.

- Beskjeden vi fikk, innebærte at vi tømte havneområdet, gjennomsøkte det og meldte fra til skipa, forklarte havnesjef Rita Maraak i Stranda havnevesen til smp.no like etter evakueringa torsdag ettermiddag.

Noen timer senere forteller hun at beslutninga ble tatt basert på de mange menneskene og den store aktiviteten i havneanlegget. Like etter klokka fire kunne folk slippes ombord i skipene igjen.

- Det var mye folk i omløp, skip og mange tusen passasjerer. Derfor valgte vi å sperre av og ta ei gjennomsøking, forklarer Maraak.

- Var det nødvendig?

- Akkurat der og da, så følte vi at det var nødvendig. Det er bedre å være føre var, så ja, jeg holder fast ved den beslutninga.

Torsdag kveld melder hun om tett biltrafikk og kø i Geiranger, noe som gir politiet litt av hvert å henge fingrene i.

Egenskisserte tiltak

Stranda havnevesen fikk melding om sikringsnivå 2 fra Kystverket. Det vil i praksis bety at alle omfattede havneanlegg umiddelbart må gjennomføre sikringstiltakene som er skissert under nivå 2 i gjeldende havneanleggs sikringsplan. Også skip ved kai må forholde seg til det forhøydede sikringsnivået, som vil være gjeldende til annen beskjed mottas fra kystmyndighetene.

Kommunikasjonsdirektør Solveig Moe Frøland i Kystverket bekrefter til smp.no at de har gitt samme beskjed til Stranda hamnevesen som til alle andre havner.

– Sikkerhetsnivået er høynet til nivå 2, som blant annet inkluderer økt vakthold og kontroll ved havnene. Men de konkrete tiltakene kan variere fra havn til havn.

- I vår sikkerhetsplan står det om ekstra årvåkenhet, ikke noe konkret om evakuering. Men vi vurderte det dithen i dag, sier Maraak.

Fire skip, mye folk

Hele fire cruiseskip hadde anløp torsdag: Mein Schiff 1, Empress, MSC Poesia og Seven Seas Voyager.

Sikringstiltakene ble iverksatt umiddelbart, slik planen sier. Da aksjonen var over, ble det rapportert tilbake til Kystverket.

- Vi sperra av området, gjennomsøkte, fant ingenting og åpna igjen, forklarer Maraak.

Strengere ut helga

Typisk vil økt sikringsnivå innebære strengere adgangskontroll til havneanlegget. Det vil si strengere kontroll av både last og personer som skal inn i anlegget, som hyppigere gjennomsøking av personer og gods, strengere identitetskontroll og lignende.

- Framover skal vi opprettholde sikkerhetsnivået og ha ekstra vakthold på terminalen i Geiranger og kaia i Hellesylt, sier havnesjefen.

Det økte sikringsnivået er meldt å vare til og med søndag.