Birger ble funnet syk, utsultet, skitten, full av lus og midd og med diabetes i Kristiansund. Men han var tillitsfull, kjælen og søkte oppmerksomhet. Det var tydelig at han hadde hatt en eier en gang. Men ingen eier meldte seg, og i dag bor han i fosterhjem på Skodje.

Dyrebeskyttelsen Møre og Romsdal får 200 katter som skal til nye hjem i året, og det er bare rundt 10 eierer som melder seg.

– Det er svært sjelden eieren melder seg. Tallene på hvor mange dyr vi henter inn henger ikke sammen med antall gjenforeninger, sier Maria Lausund Kvenseth, nestleder i Dyrebeskyttelsen Møre og Romsdal.

Veivalser

Dyrebeskyttelsen tar ikke imot dyr som allerede har eier.

– Vi fikk melding fra noen som forsøkte å redde kattunger fra en person som truet med å få dem overkjørt av veivalser om han ikke fikk gitt de bort. Slike hendelser anmelder vi til politiet. Det er mange dårlige holdninger i forhold til dyr.

Dyrebeskyttelsen i Møre og Romsdal har sprengt kapasitet, og det er behov for langt flere fosterhjem enn det er nå. De har ikke noe senter hvor man kan plassere de rundt 60 kattene de har registrert. 30 fosterhjem kan ta seg av dem midlertidig.

– Vi får stor hjelp fra fosterhjemmene. Men det er behov for flere. Ikke alle fosterhjemmene har mulighet til å ta kattene over mer enn noen få dager.

Dyrepoliti

Frp gikk nylig ut og sa at det var behov for et dyrepoliti i Norge, etter flere tilfeller omtalt i media der dyr har blitt mishandlet på det groveste.

– Vi tror det trengs, men med ganske strenge føringer. Det må gjøres på riktig måte om det skal fungere. Det som går igjen, er at ingen tar ansvar for dyra. Om noen kommer over en katt, henvises det alltid til eier, men den er ikke alltid der. Så henvender folk seg til politiet, som stort sett ikke har kapasitet. Vi lurer på hvem som skal ta seg alt av dette. Vi arbeider på frivillig basis, og har sprengt kapasitet, spesielt nå om sommeren. Det er ganske provoserende at alle fraskriver seg ansvaret.

Kvenseth tror det må holdningsendringer til.

– Og en del politisk vilje. Dyr har liksom så lite verdi.

Fosterhjem

Men det er ikke bare elendighet, sier Kvenseth. Sånn som med Elling – den lille, oransje kattungen som ble funnet forkommen i Ellingsøytunnelen i Ålesund. Han ble tatt hånd om av politiet, og er nå plassert i fosterhjem.

– Der nyter han livet, sier Kvernseth.

– Hvor ofte blir dyr som er i fosterhjem adoptert?

– Vi har adopsjoner jevnt over hele året. Ikke så mye i ferietidene, men i juni og juli i år har det faktisk vært et par. Vi ser at det er lettest å få omplassert kattungene, men de voksne faller litt utenfor. Willow ble funnet på Moa, inne i et bilpanser. Forbipasserende som hørte mjauingen fra kattungen, tok han med seg til Ålesund Dyreklinikk. Det ble gjort forsøk på finne eier, men uten hell. Nå bor han i fosterhjem i Ålesund sammen med andre katter.Trixie hadde heller ikke de beste forutsetningene for å klare seg i verden. Hun virket aggressiv, og var veldig redd for folk.

– Det virket som om hun var veldig redd for at vi skulle bli sinte på henne. Hun turte ikke flytte seg, og ville bare være på rommet sitt. Trixie har gjort store fremskritt siden den gang. Hun bor nå i trygge omgivelser i fosterhjem, der hun blir godt sosialisert.

<strong>Redd:</strong> Trixie var redd folk, men i dag bor hun i et trygt fosterhjem.
<strong>Funnet:</strong> Katten Willow ble funnet mjauende i et bilpanser på Moa.