En ny metode henter ut data fra basestasjoner som anonymiseres og kan brukes til bedre samfunnsplanlegging, skriver Telenor i en pressemelding.

Teleselskapet mener dataene kan brukes i reiseliv og trafikkplanlegging og har satt ned et team som skal se nærmere på hvordan dette kan gjøres.

1500 tyskere samtidig

En analyse av mobiltrafikken i Geiranger i juli ga en oversikt over nasjonaliteten til personene som befant seg i bygda (se grafikk over).

– På et tidspunkt ble det registrert mer enn 1500 fra Tyskland i Geiranger på samme tid. Etter tyskerne var det flest briter på besøk i bygda, mens svenskene var nummer tre, forteller seniorforsker Johannes Bjelland ved Telenors forskningsavdeling.

Prosjektet i området rundt Geiranger er del av et pilotprosjekt som gjennomføres sammen med blant annet Miljødirektoratet.

– Mange av Norges største attraksjoner er ute i naturen - områder hvor landskap og dyreliv er sårbart og påvirkes av besøk. Det er derfor viktig å forstå hvordan besøkende bruker disse områdene, skriver selskapet.

Planlegging

Dataene kan også brukes til å se nærmere på hvordan folk forflytter seg noe som kan være nyttig for samfunnsplanlegging i et større perspektiv.

– Våre data gir grunnlaget for studier av transport og reiser i Norge, og vi har allerede etablert et samarbeid med Transportøkonomisk Institutt. Dataene bidrar til å forstå trafikkflyt, forbedre trafikkløsninger- og sikkerhet, og hvor samfunnet er mest tjent med å investere i veier, togstasjoner og annen infrastruktur, sier leder Ove Fredheim i Telenor Bedrift.

Telenor understreker at dataene ikke kan brukes til å identifisere enkeltindivider.

Les flere nyheter fra Indre på smp.no