Politimester Ingar Bøen vurderer å be Kripos gå gjennom drapet på Trude Espås (20) fra 1996 på nytt.

– Den saka er til vurdering, sier Bøen til Sunnmørsposten.

Forrige uke ble en 38-åring siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i 1999. På eget iniativ hadde lokalt politi gått gjennom drapssaken på nytt.

Det at Kripos i august oppretter en Cold Case-enhet (se faktaboks) ble pekt på som en viktig inspirasjon for den nye gjennomgangen av Vestfold politidistrikt.

Uløst drapssak

Trude Espås (20) ble voldtatt og drept i Geiranger 8. august 1996.

– Saken har vært aktivt etterforska helt siden drapet på Trude Espås. Den har aldri vært begravet, sier Bøen.

Etter å ha studert to år i Alta hadde Espås bare vært stuepike på Hotell Union i en drøy uke da hun forsvant. Kripos har flere ganger tidligere vært inne i saken.

Omfattende etterforskning

Det tok elleve dager fra Trude Espås ble meldt savnet til liket ble funnet. Leteaksjonen ble starten på en av Norgeshistoriens mest omfattende drapsetterforskninger.

Ingen har vært formelt siktet. Fram til februar i år har 3062 vitner i 37 land blitt avhørt, 2420 rundspørringer gjennomført og 1900 tips blitt registrert, ifølge VG.

– Nye muligheter og metoder har dukket opp mange ganger i Espås-saka. Vi har fulgt med på utviklinga og gjort det vi kan for å løse saken, sier Bøen.

Går løs på gamle saker

Kripos sin Cold Case-enhet skal bistå politidistriktene i uoppklarte saker som er avsluttet eller hvor etterforskningen er betydelig nedtrappet.

Se mandatet til Cold Case-enheten her (pdf-versjon)

Enheten tar fatt på saker som løftes inn fra lokale politidistrikt, men gruppa kan også velge å ta egne initativ.

Kripos har flere ganger tidligere vært inne i Espås-saken. Kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos vil unngå å gi forhåpninger i konkrete saker om at den nye Cold Case-gruppa skal ta fatt på dem.

– Cold Case-enheten opprettes i august. Først når gruppa konstituerer seg kan vi si noe mer konkret om hvilke saker den tar opp, sier Sandal til Sunnmørsposten.

Trude Espås (20) hadde bare vært stuepike hos Union Hotell i Geiranger i en drøy uke da hun forsvant 8. august 1996. Foto: NTB/Dagbladet