Linda Ytterdal har slitt med helsa hele sitt voksne liv og ble ryggoperert i 2008, noe som gjorde henne midlertidig ufør.

I 2011 flyttet hun fra Valdres til Eidsdal.

Dyrt

Vinteren 2012 startet Linda på en større tannbehandling. Hun brukte først egne avsatte midler, men etter hvert ble hun tvunget til å bruke pengene sine til andre nødvendige formål.

– Smilet mitt har ikke vært så veldig delikat. Jeg har vegret meg for å gå ute blant folk. Jeg har ikke hatt skikkelig bitt, så det har vært vanskelig å spise.

Linda hadde rett og slett ikke råd til å fortsette behandlingen som ville koste 66.385 kroner, ifølge et kostnadsoverslag fra tannlegen 8. mars 2013. Lov om sosiale tjenester i Nav sikrer at personer som ikke kan ivareta egen tannhelse kan søke om å få dekt nødvendig behandling.

Følg smp.no på Facebook

Søknad

Derfor leverte Linda søknaden sin 4. april 2013. Nav svarte at de skulle gi tilbakemelding så snart de hadde fått svar fra rådgivende tannlege.

For Linda hastet det med å få orden på tennene. Tross lovnader om svar, og nærmere ti purringer, svarte aldri Nav på om hun ville få den kostbare behandlingen.

– Siste gang lovte de meg svar før påska i år. 12. mai fikk jeg nok. Jeg truet med å gå til media hvis jeg ikke fikk svar, sier hun. Samme dag kontaktet leder i Nav Storfjorden, Anders N. Hammer, henne tilbake. Støtte ble innvilget på dagen.

Beklager

Nav er pålagt å behandle slike søknader uten ubegrunnet opphold.

Nav Storfjorden sendte ikke saken til rådgivende tannlege før i oktober 2013, etter at Linda hadde purret direkte til Hammer. Tannlegen brukte under én uke på å svare.

– Søknaden ble på nytt lagt til side etter svar fra rådgivende tannlege, og det er her vi ser menneskelig svikt og svikt i internkontrollen for andre gang, forklarer Hammer.

Han sier at den over ett år lange saksbehandlingstiden er sterkt beklagelig, og at Nav Storfjorden legger seg helt flat.

– Vi har gjort flere glipper, både menneskelige, men også fordi internkontrollen ikke har fungert, gjentar Hammer. Han hevder tidsbruken ikke er representativ for Nav-kontoret.

Et soleklart avvik

– Vi har hatt saker hvor vi har vært uenige med brukerne om støtte. Men det er noe annet. Her har vi ikke behandlet søknaden over svært lang tid, sier han, og mener at det er et soleklart avvik at ikke Linda fikk svar, selv om hun var i kontakt med saksbehandler, flere på kontoret og lederen selv.

– Internkontrollen skal sikre at vi har en forsvarlig tjeneste. Vi må se på rutinene våre på nytt, sier Hammer. Nav-lederen mener dette tar sterkt til orde for å opprette et elektronisk arkivsystem for kommunale tjenester som gjør det lettere å ha oversikt over hvilke søknader som er behandlet. Særlig når Nav Storfjorden er et interkommunalt samarbeid mellom Ørskog, Stordal, Norddal og Skodje.

– Når burde Linda fått svar?

– Da vi hadde fått kostnadsoverslaget, er det ingen grunn til at hun ikke kunne ha fått svar på våren 2013, sier han.

Følg smp.no på Facebook

Måtte ta opp igjen behandling

Hammer bedyrer at Linda ville fått svar 12. mai uavhengig av at hun truet med å gå til media.

– Jeg vil takke Hammer for at han nå ordner opp, sier Linda og legger til at hun fronter saken for at Nav Storfjorden skal få orden på rutinene sine, og for at andre ikke skal vært nødt til å oppleve det samme.

– I dag var jeg hos tannlegen nok en gang. Det hadde gått så lang tid at jeg måtte ta opp igjen all behandling fra vinteren 2012, sukker Linda.

Anders Norvald Hammer er leder for Nav Storfjorden. Foto: STAALE WATTØ