Emilie Øverås er glad for at hun i 2016 valgte Wang toppidrettsgymnas som hennes oppholdssted for kombinasjonen av studier og idrettssatsing.

17-åringen fra Ålesund er en av mange idrettstalenter fra Nordvestlandet som velger å dra utenfor distriktet for å optimalisere drømmen om en toppidrettskarriere samtidig som hun legger grunnlaget for en utdannelse til jobb hvis det ikke ender med proffkarriere.

For Emilie vet som mange andre at bare et fåtall kan hevde seg i verdenstoppen og leve av å bli idrettsutøver.

– For meg er det veldig viktig å henge med på studiene samt å kunne trene 28–32 timer i uka, sier jenta som først i april blir 18 år.

Wang toppidrett

Hun har nå lagt bak seg halvannet år på Wang toppidrettsgymnas i Oslo, som sammen med Norsk toppidrettsgymnas, er de største private aktører for kombinasjonen idrett/skole (se faktaramme).

– Hva er så bra ned Wang toppidrett?

– Treningsmiljøet er unikt, mener Emilie Øverås som blir sett på som ett av de mest spennende framtidsnavn i norsk golfsport. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd i fjor da hun ble nr. 2 av 144 (!) jenter under British Open for Amateur Girls.

– Det er klart det største jeg har vært med på. I det hele hadde jeg en utrolig bra sesong i fjor med laggull i NM for både junior og senior, sier Emilie.

– Jeg har et veldig konkurranseinstinkt og svært motivert for videre satsing. Målet mitt er alltid å bli bedre, sier 17-åringen.

Som takket være 2.-plassen i British Open nå har klarlagt hva hun gjør etter endte skoleløp hos Wang toppidrett neste vår. Da går ferden til USA.

– Etter pallplassering i England fikk jeg henvendelser fra flere skoler i USA. Jeg fikk tettere kontakt med et universitet i Alamaba. Etter at pappa Arve, bror Daniel og jeg hadde vært på besøk i Alabama så var valget enkelt, jeg følte at det var veldig riktig, sier ungjenta. Hun gleder seg allerede til å flytte «over there» høsten 2019. Der får hun dekket alle utgifter til utdanning, mat og bolig.

– Jeg fikk et stipend over fire år til våren 2023. Jeg har ikke bestemt meg for hvilke fag jeg skal studere ennå, men jeg kommer til å ta skolen seriøst. Det er mye spennende i vente, sier en entusiastisk Emilie Øverås. Som denne uka har konkurrert i Portugal, etter at hun nylig har vært på ei to ukers treningssamling i Spania.

Full støtte hjemmefra

Hun er veldig glad for støtten hjemmefra.

– Mamma og pappa har aldri satt noen grense for hvor mye jeg ville satse, de har alltid gått «all in» og hjulpet Daniel og meg, sier Emilie.

Bror Daniel, som er 21 år, ble norsk mester for senior i fjor og er allerede inne i sitt andre studieår ved et Coastal Carolina University i South Carolina.

– Daniel har jeg alltid sett opp til. Derfor var det naturlig for meg å velge golf, vektlegger Emilie Øverås. Som legger til at hun også som menneske har blitt langt mer moden etter flyttinga til egen leilighet i oslo.

Volda-duo hos konkurrenten

Norsk toppidrettsgymnas (NTG) er konkurrenten til Wang toppidrett. Begge disse skolene har fem avdelinger.

– Vårt mantra ved skolen er å gi våre studenter beste mulig kombinasjon av skole og idrett, få en utdanning som er nok til å gå videre på en høyskole. Samtidig skal idrettsungdommene trene og utvikle seg til toppidrettsutøvere, sier Anton Bueide. Han er rektor ved Norsk toppidrettsgymnas i Bærum som har 270 elever fordelt på tre årstrinn. 14 idretter er representert ved skolen som var den første NTG-skolen med oppstart i 1981.

På NTG i Bærum, hvor idrettsstjerner som Lasse Kjus, Thor Hushovd og Magnus Carlsen har gått, studerer en duo fra Volda på første året. Sigurd Tjalveson Sørheim og Sunniva Sjøholt er i landstoppen innen bordtennis, begge født i 2001.

– Jeg valgte NTG for å være nærmere mine venninner i miljøet. Og jeg trives her, fastslår Sunniva Sjøholt.

Helsemessige utfordringer

Våren 2016 ble Sunniva sendt i luftambulanse til St. Olavs Hospital i Trondheim der hun gjennomgikk en fire timers operasjon grunnet tette panne-, kjeve- og nesebihuler.

Ei drøy uke senere ble hun hasteinnlagt på Ålesund sjukehus og senere sendt i luftambulanse igjen til Trondheim etter alvorlige bivirkninger av medisin.

Sunniva begynte å trene igjen høsten 2016 og er på god veg mot norgestoppen i klasse junior. Sist helg var hun kvalifisert til norgescupfinalen i Oslo, men et hissig virus gjorde at en lege anbefalte ro.

Nå er hun tilbake i trening.

– På skolen er det lagt til rette for at vi kan trene to økter pr. dag. Vi trener på Fornebu to timer fra klokka 08.00 før vi blir busset til skolen. Der har vi skoletimer til klokka 14.25 eller 16.10. Før det er tilbake til Fornebu og nye treningsøkter. Jeg satser først og fremst på idretten og føler jeg allerede har blitt en bedre spiller, sier Sunniva.

Hun klarer seg også faglig godt på skolen.

– Trolig velger jeg helsefag etter NTG, sier 16-åringen fra Volda. Som bor sammen med pappa Finn det første året på NTG. Det gir alle i familien en trygghet etter de alvorlige helseplagene Sunniva har vært igjennom. Neste skoleår er målet å bo aleine på hybel.

Motivert unggutt

Også Sigurd Tjalveson Sørheim har bordtennis som sin lidenskap. 16-åringen har et stort potensial og kan bli en svært spennende spiller å følge. Han har slitt med sitt temperament, og innrømmer at han jobber med å stagge sinnet.

– I perioder har jeg mistet fokus. Blant annet fikk jeg et rødt kort under en norgescup. Men det har jeg lært av, sier en ærlig Tjalveson Sørheim.

Han innrømmer også at det var litt hjemlengsel i starten av skoleåret, men det går bra nå.

– Og jeg er motivert til å være her i tre år. Det er fem timer trening hver dag gjennom skolen, og jeg er ofte sliten når jeg kommer hjem. Men jeg vet at det er viktig å lese for å henge med på skolen, sier Sigurd.

Han imponerte med en sterk 3. plass i klasse eldre junior under siste helgs norgescup i Oslo. Der møtte Sigurd motstandere som var flere år eldre enn ham.

Dro til Oppdal

Marthe Tøsse Aandal representerer Spjelkavik IL. Hun er alpinist. Og var nødt til å flytte på seg fordi det ikke finnes noe tilbud i hjemfylket for å kunne videreutvikle seg som idrettsutøver.

– Oppdal skigymnas var den eneste skolen jeg søkte på fordi jeg hadde hørt mye positivt om tilbudet der. Jeg har jeg aldri angret på, sier 18-årige Marthe. Som trives godt.

– Miljøet er utrolig bra, både på trening og samlinger. Vi er en sammensveiset gjeng som gjør hverandre gode, sier Tøsse Aandal.

Hun er i sitt andre skoleår på Oppdal. Og sin andre sesong i FIS-renn der det trengs tålmodighet for å klatre på poengstigen. Som gir stadig bedre ranking og startnummer.

Sist helg fikk Marthe to topp-ti-plasseringer på Hafjell, der klubbkollega Eirin Linnea Engeset blant annet fikk to første- og to andreplasser over fire dager. Engeset gikk i sin tid hos Dønski i Bærum, også en skole som har kombinasjonen idrett og videregående utdanning å tilby.

– Vi har en veldig dyktig trener i Hallgeir Vognhild her på Oppdal. Han har trent mange gode løpere, sier Tøsse Aandal og sikter til navn som Aksel Lund Svindal og moldejenta Ragnhild Mowinckel. Sistnevnte har i en alder av 25 år endelig kommet seg på seierspallen i verdenscupen. Ragnhild var bare tre små hundredeler fra å vinne tirsdag denne uka i Italia.

Fannemel gikk på NTG

I verdenstoppen har Anders Fannemel fra Hornindal vært de siste årene, blant annet med fire verdenscuptriumfer. Fannemel var i sin tid elev ved NTG Lillehammer.

– Jeg måtte ut av eget fylke for å kunne satse på hoppsporten og bli så god som jeg ønsket siden det ikke var muligheter i mitt distrikt. Alt var tilrettelagt på Norsk toppidrettsgymnas der det var dedikerte trenere. Jeg tok generell studiekompetanse og fortsatte ett år ved Høgskolen i Lillehammer der jeg studerte samfunnsøkonomi, sier Fannemel.

Han gikk på NTG fra 2008 og under oppholdet der slo han igjennom internasjonalt. Det gjorde at han måtte legge alle studier til side og har siden 2012 vært profesjonell idrettsutøver.

Nå er 26-åringen veletablert blant verdens beste skihoppere, med to VM-gull i lag på CV-en og fire individuelle verdenscuptriumfer. Fannemel ble også verdenskjent i 2015 da han satte verdensrekord i Vikersundbakken med 251,5 meter. Han vant Sunnmørspostens idrettspris i 2012.

Nylig innkasserte Fannemel en glimrende tredjeplass sammenlagt i den prestisjetunge Hoppuka i Tyskland og Østerrike. Nå venter OL i Korea på honndølen, hans andre deltakelse i vinterlekene. Han fikk sin OL-debut i Sotsji for fire år siden.