Tirsdag 9. april:

Det innføres luftverntilstand, og byens befolkning blir bedt om å evakuere ut av byen. I løpet av dagen går flyalarmen en rekke ganger, og flere fly passerer over byen.

Onsdag 10. april:

Mobiliseringsordre, fra I.R. 11, blir hengt opp flere steder i byen. Det sivile luftvern blir også mobilisert.

Mandag 15. april:

Vigra kringkaster blir bombet og fullstendig ødelagt av tyske fly. Tre personer blir skadet.

Torsdag 18. april:

150 britiske soldater ankommer byen, og i de neste dagene får de tilført bla. luftvernkanoner, lyskastere osv. De hadde som oppgave å være en slags sikring for hovedstyrken, som var gått på land på Åndalsnes.

Lørdag 20. april:

Et tysk Junkers JU-88 bombefly blir skutt ned av en britisk jager, og detter ned i fjøresteinene på nordsiden av Sula. Alle de fire ombord blir drept.

Søndag 21. april:

Tyske fly slipper bomber over Skutvika og Rundskue. Bangbua i Skutvika får en del skader.

Tirsdag 23. april:

Bomber blir sluppet over Fjellstua og Aspøya. Fire personer blir lettere skadet.

Torsdag 25. april:

Tyske bombefly slipper store mengder brannbomber over Aspøya, og flere hus tar fyr. Store skader på Aspøy skole og Giskegata 28.

Fredag 26. april:

Et engelsk fly av type «Blackburn Skua» nødlander på Aspevågen. En av mannskapet er drept. I Vegsundet prøver de tyske flya å treffe en båt, uten suksess. På land blir flere personer skadet.

Lørdag 27. april:

Tyske fly slipper på nytt bomber over byen. Denne gangen er det kun sprengbomber, og fem hus blir mer eller mindre ødelagt, deriblant Eriksens Oljeklædefabrikk, trelastlageret til Knut A. Larsen og Misjonshuset i Kipervikgata,

Mandag 29. april:

Hospitalskipet «Brand IV» som er på veg fra Ålesund til Åndalsnes blir angrepet av tyske fly ved Bjørnøya. Fem av de frivillige om bord blir drept.

Onsdag 1. mai:

Om natta reiser de engelske soldatene fra byen. Som en av de første båtene reiser D/S «Borgund» til Shetland. De har med seg tyske fanger under bevoktning av norske soldater.

Lørdag 15. juni:

De første tyske troppene kommer til byen. JuliI løpet av måneden starter arbeidet med å bygge et kystbatteri på Tueneset. Den tyske marinen begynner å rekvirere fiskebåter.

August

En av de første dagene i måneden opprettes det tysk Ortskommandantur i Folkets Hus. Ortskommandanten skal ta seg av alt som har med de tyske soldatene å gjøre i forhold til de sivile myndigheter.

Lørdag 14. september:

Batteriet på Tueneset avfyrer de første granatene med sine 15 cm kanoner.

Mandag 28. oktober:

Ålesund lag av NS holder sitt første møte.

Mandag 4. november:

Theodor Berg blir avsatt som ordfører, og Nicolai Helseth tar over.

1941

Torsdag 20. februar:

Gustav Sveen overtar som ny ordfører, etter Nicolai Helseth som ble utnevnt til dommer i Høyesterett.

Fredag 21. mars:

M/B «Reidulf» reiser fra Ellingsøya med sju personer om bord. Båten forsvinner sporløst.

Mandag 26. mai:

Harald Torsvik og Karl Eriksen arresteres av Gestapo, for å ha organisert flukt til England.

Tirsdag 17. juni:

Gestapo starter med arrestasjoner av gisler for de som har rømt til England. Bortimot 80 personer, hovedsaklig fedre, blir etter hvert arrestert og sendt til Grini. Etter ca. et år blir de satt fri.

Søndag 22. juni:

Da fedrene skal reise fra byen strømmer flere tusen mennesker gjennom gatene, går løs på naziplakater, synger nasjonalsangen og kongesangen og prøver å hindre transporten av fangene.

Onsdag 2. juli:

En fiskebåt reiser fra byen med 7 personer ombord, deriblant angiveren Marino Nilson. Like etter avgang blir båten praiet av et tysk fartøy, og alle ombord pågrepet. Lørdag 12. juli: Under arrestasjon av en sinnsforvirret mann på Ellingsøya, blir politikonstabel Sverre Osnes skutt og drept.

Tirsdag 23. september:

Den tyske etterretningsorganisasjonen «Abwehr» sender avgårde båten «Arnvid» med åtte personer ombord, fra Ålesund. Dette ble fort oppdaget, og alle ombord ble internert i England.

Onsdag 29. oktober:

Om kvelden blir det første flyangrepet av noe størrelse, mot båter på havna i Ålesund gjennomført. Ni «Lockheed Hudson» bomber fem båter i tysk tjeneste som ligger på Valderhaugfjorden. «Barcelona» på 3100 brt. blir senket, og «Vesla» slutt i brann. En sivilperson blir drept.

Onsdag 26. november:

Harald Torsvik og Karl Eriksen blir henrettet.

1942

Lørdag 31. januar:

M/B «Heland» kommer til Hamnøya med en av de største laster med våpen, fraktet på en kjøl.

Søndag 22. februar:

M/B «Viggo» med 29 flyktninger om bord blir tatt av tyskerne. Båten skulle levere flyktningene til en annen båt ved Valderøya, men pga. forsinkelser kom «Viggo» forsent, og den andre båten var da gått. «Viggo» gikk da tilbake til Lerstad. To av Rinnans agenter som hadde gitt seg ut for flyktninger var om bord og disse klarte å få gitt Rinnan beskjed og like etter slo tyskerne til. Atten av de som var ombord ble senere henrettet.

Mandag 23. mars:

Ti mannlige lærere blir arrestert i Ålesund, og den 26. mars blir de sammen med åtte lærere fra bygdene sendt til Falstad. Etter en måned blir de løslatt. Utenfor Arbeidern blir en 21 år gammel mann skutt og drept av en tysk vaktpost.

Tirsdag 31. mars:

Reichskommisar Josef Terboven og et stort følge kommer til Ålesund for å ta seg av «uregelmessighetene» i byen og distriktet.

Søndag 3. mai:

Om natta blir den tyske lastebåten «Consul Karl Fisser» senket på Valderhaugfjorden og en tankbåt skadet av allierte fly. 3 tyskere ble drept og 25 skadet.

Onsdag 9. desember:

Marino Nilson blir likvidert av to av Rinnans agenter. Først i oktober året etter blir liket funnet.

1943

Mandag 22. februar:

Familien Steinfeld blir arrestert og sendt til Oslo, og videre til Tyskland. Her mister de alle fire livet, trolig etter kort tid.

Mai:

I slutten av måneden blir det begått innbrudd på Arbeidskontoret. Alle registreringsskjemaene for Arbeidstjenesten ble fjernet og ødelagt.

Fredag 6. august:

Under et innbrudd i NS-kontoret blir medlemskartoteket og en del korrespondanse fjernet, og sendt videre til England.

Torsdag 7. oktober:

Helmer Hoel og Severin Synes fester sprengladninger til kullbåten «Jantje Fritzen» ved Bunkerstasjonen i Verpingsvika. Ladningene eksploderer alt for tidlig, og båten blir berget.

Mandag 18. oktober:

Et av de tyske sjøflyene av type Arado AR-196, som holder til på Nørve, styrter i Volsdalen. Mannskapet på to blir drept.

Onsdag 24. november:

Lastebåten «Eisstrom» på 900 brt blir torpedert og senket av den norske ubåten «Ula», i Breisundet.

Lørdag 27. november:

Den tyske vaktposten ved Arbeidern åpner ild mot ei passerende drosje, og sjåføren Trygve Iversen blir drept. Vaktposten hevder at han forvekslet smell i bilens knottgenerator med geværskudd.

1944

Onsdag 2. februar:

Den tyske vaktposten på Slinningsodden åpner ild mot den passerende fiskebåten M/K «Magne», og fiskeren Bernt Veddegjerde mister livet.

Torsdag 1. juni:

En tysk konvoy blir angrepet av allierte fly ved Kvamsøya. Lastebåten «Hans Leonhard» lastet med 3199 tonn sprengstoff eksploderer, og to andre skip blir kraftig skadet. Skadene på land er store: 8 hus var totalskadet, 47 mer eller mindre skadet og ca. 2000 glassruter knust. 15-20 sivilpersoner ble letter skadet. De tyske tapa var imidlertid store. 33 drept, 44 hardt skadet og 121 lettere skadet. De skadede ble fraktet til sjukehus i Ålesund.

Torsdag 10. august:

I Lepsøyrenna blir flere tyske båter og en mudderpramme angrepet av allierte fly. Den tyske båten R-89 eksploderer på innsida av Bjørnøya. 7 ble drept og 21 skadet. Flya slapp også miner langs Lepsøyrenna.

Torsdag 1. september:

Fiskebåten M/S «Aura» blir senket av en av minene i Lepsøyrenna. Den 28 år gamle Bjarne Karsten Skutvik mister livet. Lørdag 9. september: Den tyske minesveiperen M-5631 som holder på med å rydde Lepsøyrenna for miner, blir senket av en av minene.

Tirsdag 12. september:

En tysk konvoy blir angrepet av allierte fly i Åramsundet. Fire båter blir skadet og senket. De tyske tapa er 32 drepte, 16 alvorlig skadet og 30 lettere skadet.

Torsdag 24. oktober:

Rutebåten «Eira» blir angrepet av allierte fly ved Lepsøya. 16 personer blir drept og 7 skadet. Fly gikk også til angrep på kystbatteriene i området og Ulla fyr.

Mandag 27. november:

En tysk konvoy på veg nordover i Breisundet blir angrepet av allierte fly. Lastebåten «Fidelitas» på 5740 brt, blir senket og to andre båter skadet. De tyske mannskapstapa er store, trolig 45 drepte.

Mandag 11. desember:

Allierte fly slipper bomber over Valderhaugfjorden og båten «Ramfoss» blir satt i brann. På Borgundvegen blir en av Rinnans agenter - Ivar Grande - likvidert av personer fra Hjemmestyrkene. Han kom syklende da han ble skutt fra en passerende bil.

1945

Onsdag 10. januar:

To tyske minesveipere blir angrepet av en stor alliert flystyrke ved Lepsøys og Haramsøya. En båt blir senket, den andre skadet. Atten tyskere blir drept og sytten skadet. To fly blir nedskutt, og mannskapene på fire blir drept.

Lørdag 17. mars:

En stor alliert flystyrke går til angrep på seks lastebåter i havneområdet i Ålesund. Tre av båtene blir senket og to fly nedskutt. Tre sivile mister livet.

Onsdag 28. mars:

Et alliert fly slipper ei bombe som treffer Aspøy skole. Det provisoriske tretaket blir påført skader for ca. 30.000 kroner. En sivilperson blir drept.

Tirsdag 1. mai:

Ryktene om en snarlig fred har gjort at flere hundre mennesker samler seg på St. Olavs plass for å høre på nyhetene som ble kringkastet fra en høytaler.

Fredag 4. mai:

Det nazistiske bytinget holder sitt siste møte.

Mandag 7. mai:

Like over midnatt går flyalarmen for siste gang i Ålesund. Store folkemengder samler seg utover dagen på St. Olavs plass og da ryktet om fred blir bekreftet i ei radiosending vil jubelen ingen ende ta.

Tirsdag 8. mai:

Like over midnatt blir sorenskriver Rasmus Volsdal skutt og drept av en sinnsforvirret tysker i Fjellgata.Utover dagen begynner styrker fra Hjemmestyrkene å samle seg på sine forskjellige tilholdssteder. Her blir våpen og uniformer delt ut og ved midnatt slår de til.