Helsetilsynet har vedtatt å gi en advarsel til en sykepleier ansatt i Volda kommune for å ha tilegnet seg taushetsbelagt informasjon, om pasienter hun selv ikke hadde ansvar for, skriver studentavisa Nærnett.

Sykepleieren er mistenkt å ha gjort oppslag i totalt 124 journalnotater, fordelt på 23 brukere.

Brukerne var tilknyttet en annen enhet enn den sykepleieren arbeidet i.

Helsetilsynet mener at kvinnen har brutt helsepersonellovens paragraf 21 a, som sier at det er forbudt for uvedkommende å søke seg fram til opplysninger om pasienter.

Fylkeslegen: – Bryter ned tillit

Assisterende fylkeslege Cato Innerdal sier brudd på denne paragrafen er alvorlig.

– Det å bryte taushetsplikten og å tilegne seg opplysninger om brukere en ikke har ansvar for er alvorlig. Helsepersonell jobber med sensitiv informasjon og skal behandle denne på en trygg måte. Når brudd på taushetsplikten innebærer et brudd på den tilliten man er gitt som helsepersonell. Slike brudd medfører ofte administrativ reaksjon i form av en advarsel eller strengere reaksjoner.

Mistenkt av arbeidsgiver

Kvinnens arbeidsgiver fattet mistanke da hun hadde tatt initiativ til å snakke om en pasient i en annen enhet enn den vedkommende jobbet i, og la fram informasjon som hun ut ifra stillingen sin ikke burde hatt kjennskap til.

Kvinnen skal ha innrømmet til sin arbeidsgiver at hun hadde åpnet journalene til tre brukere. I ett av tilfellene skal kvinnen ha blitt oppringt av en venninne som uttrykte bekymring for en bruker som nylig hadde blitt utskrevet. Hun sier til Statens helsetilsyn at hun leste journalen til to brukere fordi hun var bekymret for dem.

Ikke troverdig

Hun sier at hun ikke har kjennskap til de andre journalene som hun er beskyldt for å ha åpnet. Noen journaler kan ha blitt åpnet i "vanvare", eller at noen andre kan ha «lånt» hennes tilgang til systemet.

Det kommer fram av advarselen at helsetilsynet ikke fester lit til kvinnens forklaringer.

I advarselen kommer det klart frem at Statens helsetilsyn ser svært alvorlig på at helsepersonell gjør oppslag i journaler til brukere de ikke har ansvar for, uansett hvilke grunner som legges til grunn. Dette kan føre til at tilliten til helsepersonell svekkes både hos pasientene og hos befolkningen ellers.

Gult kort

Cato Innerdal sier at en slik advarsel kan sammenlignes med å få gult kort i fotball.

– Hvis en ikke innretter seg etter advarselen, vil terskelen for strengere reaksjon være vesentlig lavere. I ytterste konsekvens kan man miste autorisasjonen sin. Å få en advarsel blir av helsepersonell opplevd som en alvorlig og streng reaksjon.

Kvinnen mener at hun ble oppsagt på usaklig grunnlag av Volda kommune. Det ble 2. februar inngått forlik mellom kvinnen og Volda kommune.

Denne saken er et samarbeid mellom smp.no og journalistutdanninga i Volda.