- Det er ingen prestisje i å få gjennomført den opprinnelige tiltakslisten fra i vår. Det er balanse mellom drift og tilgjengelig ramme som er styrende, sier ambulansedirektør Håkon Gammelsæter til smp.no.

Det var i slutten av februar i år at det ble amper stemning i Vanylven og Ulstein etter at det ble klart at de står i fare for å miste to ambulanser.

- Ingen prestisje

Leverer fra seg i minus

Styret i Ambulanse Midt-Norge vedtok i februar at de skulle moderere en kuttliste for å spare 25 millioner kroner i 2014-budsjettet.

Juli-tall viser at foretaket vil ende opp med 12 millioner kroner i minus i år.

Ifølge direktør Gammelsæter vil Helse Møre og Romsdal, og de andre sjukehusforetakene, ta over dette underskuddet fra 1. januar 2015.

Feilberegnet tiden

Samtidig forsikrer han om at målet til Ambulanse Midt-Norge nå er å levere fra seg et selskap som kan drives i balanse fra 2015.

- Da vi la fram tiltakene visste vi at vi ikke kom til å få umiddelbar økonomisk effekt, men vi undervurderte nok hvor lang saksbehandlingstiden ville bli, erkjenner Gammelsæter.

Han skal nå samarbeide tett med sjukehusforetakene for å komme i mål.

Drøfting

I februar ble det foreslått å fjerne en rekke ambulanser i Trøndelag og Møre og Romsdal. Styret ba om en moderert kuttliste og ny gjennomgang.

- Vi har jobbet videre med tiltakspakken og sett på virksomhetsdataene. Det betyr at vi har gode tall for å drøfte med sjukehusforetakene og kommunene, sier Gammelsæter.

Etter det smp.no erfarer, har partene begynt å snakke om mulige endringer i Trøndelag, men ikke i Møre og Romsdal.

- Men vi vil drøfte tiltak for Møre og Romsdal i løpet av høsten, sier direktøren.

Må avvente

I Vanylven og Ulstein er det derfor fortsatt usikkert om man vil få beholde ambulansene.

Men etter det smp.no kjenner til er flere i ambulanseforetaket imponert over Vanylven kommunes initiativ rundt å opprette en kommunal samarbeidsstilling for å redde samme beredskap som i dag.

Tanken er at man skal samarbeide med det nye omsorgssenteret.

Få oppdrag

Flere ambulanser har ned mot 100 oppdrag i året i distriktene, noe som ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Konkrete tall viser at døgnbilen i Ulstein, som blir vurdert omgjort til dagbil, eksempelvis hadde 53 oppdrag i fjor mellom klokka 20.00 og 08.00.

Dagbilen i Vanylven (som kan ryke) hadde bare 172 oppdrag i 2013. Da den er på vakt fem dager i uka, tilsvarer det ca. ett oppdrag hvert andre døgn.

Samtidig er Vanylven 385 kvadratkilometer, omtrent like stort som Sande, Herøy, Ulstein og Hareid til sammen.

Dilemmaet til kommunene, Ambulanse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal blir derfor beredskap om det skjer noe, eller flere hendelser samtidig.

Direktør Håkon Gammelsæter. Foto: AMBULANSE MIDT-NORGE
Ambulanse Midt-Norge vil ikke fjerne ambulanser i Ulstein og Vanylven i 2014. Foto: KNUT ARNE AARSET