Ingenting er «fredet» når Helse Møre og Romsdal skal se på funksjonsfordelingen etter nyttår. Selv om helseministeren reddet akuttkirurgien i Volda i fjor, er det ikke «hugget i stein» at den blir bevart.

Følg smp.no på Facebook

Det kommer fram i et intervju med direktør Astrid Eidsvik i Sunnmørsposten tirsdag, etter styremøtet i Helse Møre og Romsdal.

– Ikke økonomi

Helseminister Bent Høie var i fjor tydelig på at det ikke er lov å kutte av økonomiske årsaker, men helsedirektøren avviser at det er tilfellet nå.

– Nei. Vi er nødt til å legge i bunn kvalitetsfremmende tiltak. God kvalitet er god økonomi. Så det ligger der som et overordnet perspektiv at vi er nødt til å ha fokus på kvalitet i det vi gjør videre også.

Smp.no fulgte styremøtet: Antall senger og ansatte må ned

Det var rundt juletider i fjor at det oppsto et voldsomt engasjement i Volda for å bevare akuttkirurgien ved lokalsjukehuset. Helseforetaket ble da tvunget til å skrinlegge planene om å fjerne akutt- og fødetilbud av økonomiske årsaker.

Mest fornøyde pasienter

Ordfører Arild Iversen (KrF) mener at styret må tenke på den ferske pasientundersøkelsen før de kutter ved Volda sjukehus. Her lå lokalsjukehuset bedre an på 7 av 10 indikatorer enn andre sjukehus i Møre og Romsdal. Pasientene var også mer fornøyd sammenlignet med landssnittet på alle målepunkt.

– Hvis ikke Helse Møre og Romsdal greier å ta dette innover seg, så må helseministeren stå for det han har sagt i regjeringsplattformen, sier Iversen når han får høre direktør Eidsviks svar på Sunnmørspostens spørsmål.

  • Les hele intervjuet og mer om saken i papirutgaven av Sunnmørsposten tirsdag - eller evisa her