FROSTATING LAGMANNSRETT (smp.no): Drapet skjedde etter aktors mening etter «særdeles skjerpende omstendigheter». Han gikk grundig gjennom en rekke dommer de siste årene som viste skjerping av straffeutmålingen for lignende forhold.

Påstanden om 16 år er identisk med påstanden aktor ba om i tingretten. Da ble dommen 15 år. Lagmannsretten skal i formiddag ta stilling til straffeutmålingen.

Dømt skyldig

Frostating lagmannsrett har denne uka slått fast at tiltalte er skyldig i å ha drept Preben Dimmen natt til 29. oktober i fjor. Fredag skal lagmannsrettens administrator, Ivar Sølberg, to meddommere og fire lekdommere ta stilling til straffeutmålingen.

Nogva oppsummerte saken i sju punkt der han la vekt på brutaliteten i drapet. Tiltalte overvant hindringer, da hans tidligere samboer prøvde å hindre ham i å slå fornærmede med ei flaske. Tiltalte har innrømmet at han hadde drukket tett før hendelsen. I Tingretten mente enkelte vitner at han hadde et alkoholproblem.

– Det var hjerterått, sa aktor, som ikke kan se at tiltaltes anger skal ha noen betydning for straffeutmålingen.

Uprovosert

Tiltalte slo fornærmede mens han sov. Etter aktors mening gjorde han det uprovosert. Det er skjerpende at det var et barn til stede mens volden fant sted. Det samme var kjæresten og tiltlaltes tidligeres samboer. Aktor mente også at Dimmen ble påført store smerter før han ble lagt i narkose.

Mannen fikk 15 års fengsel da saken ble ført i Sunnmøre tingrett tidligere i år. Han har erkjent de faktiske forholdene, men anket straffeutmålingen. Tiltalte har angret dypt det som hendte og har erkjent og godtatt erstatningsspørsmålet.

Gode skussmål

Dagen i retten fredag startet med et telefonavhør med en tidligere kollega av tiltalte. Vitnet var innkalt av forsvareren, og ga tiltalte de beste skussmål som arbeidskar og kollega.

– Jeg hadde ikke forestilt meg at han kunne gjøre dette, sa vitnet.

Broren til avdøde

Etter noen minutters forsinkelse førte bistandsadvokaten sitt vitne, broren til drepte Preben Dimmen.

Han fortalte hvordan savnet etter broren og sønnen har preget hele familien.

Han var fornøyd med den grundige måten rettsapparatet har behandlet saken på, og konkluderte med at straffeutmålingen minst måtte være på linje med det tingretten sa tidligere i år.