Totalt sju personer lå og sov inne i hytta.

Den dømte må også betale 15 629 kroner i erstatning til Stryn camping, samt saksomkostninger.

Ett og et halvt år av fengselsstraffen gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Tente på papir i grill

Det var natt til 3. juni i 2012 at det begynte å brenne i veggen til en av hyttene på Stryn camping i Nordfjord.

De to mennene var begge tiltalt for å ha antent papir som var lagt i en brukt engangsgrill, og for å ha plassert grillen inntil sydveggen på hytta. Det oppsto brann og røykutvikling.

- En eller flere av de sju personene som lå og sov i hytta kunne lett ha omkommet dersom brannen ikke var blitt oppdaget og varslet i tide, het det i tiltalen.

Det var røykvarsleren som reddet personene i hytta. En person skal ha startet slukking før brannvesenet kom til og fikk kontroll.

Begge de tiltalte forklarte i retten at de var beruset.

Bedt om å forlate hytta

Mennene var på campingplassen i forbindelse med et biltreff som var arrangert i Stryn den aktuelle helgen.

Det skal ha vært uenigheter hos den nå dømte og andre på stedet. Vedkommende ble forbannet da han ble bedt om å forlate stedet. Samtlige personer i brannhytten gikk og la seg for natten.

- Begge de tiltalte satte seg deretter til utenfor sin egen hytte for å prate, står det i dommen.

Erkjente først skyld

- Når det gjelder det videre hendelsesforløpet, legger retten til grunn deler av den forklaringen den nå dømte (journ. anm.) ga til politiet ved første avhør. Ut i avhøret erkjente vedkommende straffeskyld for at han forsettlig antente papir som var lagt i en brukt engangsgrill og at han plasserte grillen inntil og/eller under sydveggen på brannhytten. Han har videre forklart at dette ble gjort fordi han ønsket at de som sov inne i hytten kunne bli vekket opp som følge av at røykutviklingen ville kunne utløse brannalarmen fra røykvarsleren, står det i dommen.

Retten finner det bevist at grillen ble plassert av den tiltalte like under ventilen på veggen. Det oppsto deretter brann og etter hvert omfattende røykutvikling. Funn på stedet skal ha styrket dette.

I en brannsakkyndig rapport bekreftes årsaken. I rapporten står det også at brannen pågikk i 30-40 minutter før den ble slukket.

- Sannsynligheten for at brannen hadde stoppet av seg selv uten at slukking ble foretatt, er liten. Alle forhold var til stede for at brannen ville økt i omfang de nærmeste minuttene, heter det i rapporten.

Sint og aggressiv

Det at tiltalte ble sint og aggressiv da han ble bedt om å forlate brannhytten, kan ha gitt vedkommende et motiv for å antenne hytta, står det i dommen.

I retten forklarte han derimot at han i politiavhøret ble utsatt for press, eller at hans erkjennelser var motivert av et ønske om å påta seg skyld for noe han ikke hadde gjort, eksempelvis for å skåne hans medtiltalte.

Retten, som fikk høre politiavhøret avspilt, mener at avhøret foregikk i rolige former, og at tiltaltes rettslige forklaring er uriktig.

Frikjent

Når det gjelder den frikjente, delte retten seg i et flertall og et mindretall.

Rettens flertall mener at det ikke er tilstrekkelig bevist at vedkommende medvirket psykisk eller fysisk til selve brannstiftelsen og skadeverket, som den nå dømte forklarte.

- Ingen øvrige vitner kan bekrefte denne forklaringen, mener retten.

Det kan heller ikke utelukkes at brannen ble stiftet etter at den frikjente la seg, og etter at den dømte ble bedt om å "slutte å vifte" med avisen.

Retten mener vedkommende som tente på det brennbare materialet i engangsgrillen forlot stedet - uten å forsikre seg om at brannen var slukket. Han varslet heller ingen av de som var i hytta.

Dommen er i samsvar med aktors påstand, utenom at aktor mente det var grunnlag for ett års betinget prøvetid.