Mot rekord i antall forhåndsstemmer 

Til og med onsdag hadde 773.507 velgere forhåndsstemt. Dermed går det mot rekord. Fristen for å forhåndsstemme går ut fredag. 

773.507 er nemlig omkring én femdel av alle stemmeberettigede og bare 81.748 færre enn alle som forhåndsstemte i 2013, opplyser Valgdirektoratet torsdag.

I løpet av onsdag denne uken stemte 92.496 velgere, det høyeste antallet så langt i forhåndsstemmeperioden. I tillegg kommer altså forhåndsstemmene fra torsdag og fredag.

Hvis trenden fortsetter med at flere forhåndsstemmer jo nærmere valgdagen kommer, vil rekorden fra forrige stortingsvalg stå for fall. Da forhåndsstemte totalt 855.255 velgere.

Selve valgdagen er mandag.

Oslo kommune minner om at velgere som er folkeregistrert i en annen kommune, må huske å forhåndsstemme ved ett at byens 28 lokaler for dette.

– Hvis ikke må de avlegge stemme i hjemkommunen på valgdagen, heter det.

Hovedstaden hadde tatt imot totalt 130.171 forhåndsstemmer til og med onsdag. Tallet inkluderer også 22.004 forhåndsstemmer fra velgere som er bosatt i en annen kommune enn Oslo, såkalte utenbysstemmer.

Forhåndsstemmene blir sendt til kommunene fortløpende. De fleste blir derfor telt mandag. Stemmer avgitt fredag kan imidlertid være framme i kommunen tirsdag ettermiddag og blir telt da.

Til sammen har 3.756.400 personer stemmerett ved valget. Det er 112.000 flere enn for fire år siden. 40 prosent av økningen er velgere med innvandrerbakgrunn. Antallet førstegangsvelgere i år er det samme som for fire år siden, 248.500 personer.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Takkar kompisen for livet

Var døden nær – no har Jørn gått 200 mil

I 15 minusgrader blei Jørn Brendefur sitjande tynnkledd og hjelpelaus utanfor døra heime. Først etter sju timar blei han funnen, sterkt nedkjølt, av kompisen Anders Hjellbakk.

Leder 16. desember

Nordmenn i gjeldstrøbbel

Mer enn 200.000 personer er ikke stand til å betjene en renteøkning overhode.

Snart tid for prisutdelinger

Hvem mener du fortjener å hedres?

Sunnmørsposten deler hvert år ut tre priser: Idrettsprisen, Kulturprisen og Hedersprisen. Med denne tradisjonen ønsker vi å løfte fram personer i vårt område som har utmerket seg positivt, og som kan inspirere oss alle.