Samla folk i alle aldrer rundt juletreet

Holder på tradisjonen med juletrefest

Mange har kastet ut jula, men i Ynglingen blei juletreet hentet fram til juletrefest i helga.

Alle er med og opplever noe sammen

Åge Birger Hofseth
pluss

Mellom 60 og 70 personer, fra barn til godt voksne, var med på årets juletrefest i Ynglingen.

– Det har brukt å være fra 50 til 100 på julefestene våre. Det spørs hvor en treffer i køen av fester, sier Åge Birger Hofseth, styreleder i Ålesund KFUK-KFUM som arrangerte juletrefesten i Ynglingen fredag kveld.

Tror det er blitt færre

Hofseth trekker fram at det i menighetssammenheng er en levende tradisjon med juletrefester, og han nevner to andre juletrefester som han veit var i helga i Ålesund: Lørdag i Døves menighet i Volsdalen kirke og søndag i Skarbøvik kirke. På tirsdag er det juletrefest i Borgund menighetshus.

– I min oppvekst hadde alle lag og organisasjoner juletrefester, og jeg tror det har blitt færre, sier han, uten å vite sikkert.

Etter Hofseth sitt syn så har de tradisjonelle juletrefestene ikke utspilt sin rolle.

– Dette er en type arrangement der man tar med barn og barnebarn. Alle er med og opplever noe sammen, seier han.

Hellige tre kongers dag

Sunnmørsposten skreiv i desember om Fagerlia barnehage og Volsdalen menighet som testet ut å ha juletrefest før jul. Da tredobla de besøket.

– Vi har tradisjon for å ha juletrefesten rundt Hellige tre kongers dag. Min erfaring er at det er mye som skjer før jul. Det er mange avslutninger for dem som er i skole- og aktivitetsalder. Ut fra dette vil vi nok holde på juletrefest etter jul, seier Hofseth og understreker at det ikke er viktig når festene er, men at en kommer sammen.

Årets fest i Ynglingen var lagt opp etter tradisjonell oppskrift. Det var sang, leker, underholdning, kaffe og julekaker. Det var sjølsagt også gang rundt juletreet.

– Selv om dette er et arrangement innenfor kirka, så har vi ikke avskrevet julenissen. Det hører også med nisse med godtepose på juletrefest, smiler Hofseth.

Når det gjelder julesangene, så er det nok ikke alle som kan sangene like godt.

– Men dette løste vi ved å ha sangtekstene på lerret, slik at en kan lese tekstene mens en går, forteller han.

De var også så heldige å ha et orkester med tre speidere som spilte til juletregangen.Kronikk:

«Hvor finner vi noe opphavet til disse juletradisjonene?»

I begynnelsen av november gikk jeg sammen med 30 andre turgåere fra Norge en vandretur fra Nazareth til Betlehem. Vi sang julesanger og overnattet under stjernehimmelen i Judeaørkenen, like utenfor Betlehem. Julesangene, juletreet og juletrefestene har vært og er en sentral del av vår julefeiring. Hvor finner vi noe opphavet til disse juletradisjonene?Juletrefest i Volsdalen samla over 180 deltakere

– Det er jo før jul vi trenger julestemning

Mens noen kanskje opplever at det er få som kommer på juletrefesten deres, var situasjonen en litt anna på juletrefesten til Fagerlia barnehage og Volsdalen menighet i år.