- Her er det kjempeartig å jobbe. Jeg har lært mye som jeg ikke visste fra før, om livet i havet - rett utenfor her vi bor, sier Britt Giske Andersen (47), salgs- og produktutvikler ved Atlanterhavsparken.

Etter å ha jobbet i mange år ved turistkontoret i Ålesund, begynte hun i ny jobb på akvariet for halvannet år siden.

- Vi er ganske få ansatte, så her må alle være "poteter" og hjelpe til med forskjellige oppgaver, sier Giske Andersen.

Fascinerende lærdom

Hun synes det er fascinerende å komme på nært hold av fisker, krabber og andre kryp fra havet. Og da lærer hun samtidig veldig mye. Som for eksempel at kamskjellet er redd for sjøstjerna, og derfor vil stikke av så fort som mulig - dersom den kjenner sjøstjerne-armer på ryggen.

- Det er fordi sjøstjerna vil spise kamskjellet det, forklarer Finn Refsnes, erfaren akvarist og dykker i Atlanterhavsparken. Hans jobb er blant annet å fore de største fiskene for hånd, under daglige dykkershow gjennom hele året.

Steinbiten Stompen

I den største tanken, med fire millioner liter sjøvann, er det fullt av blant annet glupske torsker, kveiter, steinbit, havål og laks.

Der lever også steinbiten "Stompen", som fikk navnet fordi den mangler deler av sporen (halen) - som følge av en skade. Stompen, som egentlig er ei jente, liker angivelig å få pusset tennene sine - med tannbørste.

- Steinbiten har et dårligere rykte enn den fortjener. De er sosiale, nysgjerrige og liker helst å slappe av nede på bunnen. Torsken er mye mer hissig, forteller Finn - som likevel ikke vil anbefale hvem som helst å stikke hånden nær gapet på en velvoksen steinbit.

På sine daglige dykkershow foran de mange besøkende, har det hendt at fisk har bitt dykkeren til blods - gjennom den tykke drakta.

- Fisker kan være like forskjellige som oss mennesker. Kveiter og torsk er nok de som kan bite mest, mens steinbiten er roligere. Men også den kan småbite litt, om den føler seg oversett. Stompen aksepterer at jeg holder henne, åpner munnen og viser gapet til publikum, sier han.

Tissende sjøpølser

Atskillig roligere og mye mindre farefullle, er sjøpølsene - som blant annet finnes i kontaktbassenget innendørs. Der kan små og store besøkende få oppleve at sjøpølsene "tisser" ut vann, når de blir løftet opp av vannet og strøket forsiktig. Til stor forlystelse for svært mange av gjestene, som aldri har sett dette før.

Kalde hopp i stortanken

De færreste av de vanlig besøkende på Atlanterhavsparken har ei heller sett Anders Giske (18) hoppe ut i det store kontaktbassenget, fra taket av Atlanterhavsparken. Som en særdeles avkjølende aktivitet på varme arbeidsdager i akvariet.

I likhet med andre akvariefolk og sjødyr i parken, tok også han utfordringen fra Sunnmørsposten - og viste hva han kan.

- Det er sju og en halv grader i vannet, men jeg synes det er forfriskende, sier Anders. Etter gladelig å ha gjort sitt 23. hopp for sesongen - ned i tanken med de store fiskene.

Åpner selpark i høst

Atlanterhavsparken har omlag 130.000 besøkende i året, de fleste i løpet av sommermånedene juni til august. I høst åpner parken et nytt tilbud, selparken, som trolig vil føre til enda større besøk i årene fremover.

Anders Giske (f.v.), Britt Giske Andersen og Finn Refsnes er tre av dem som jobber på Atlanterhavsparken i Ålesund. Foto: Lars Inge Skrede