De fleste barn kjenner Thorbjørn Egners historie om Karius og Baktus som bor i tennene til Jens. De vet at det er lurt å pusse tennene godt, for å unngå at Karius og Baktus kommer på.

Beate Wengen har i mange år jobbet i psykiatrien og tok nylig en bachelor i ernæringsfysiologi. Nå jobber hun på fulltid med et prosjekt som heter "Jonny Jern og vennene hans". Her ønsker hun å bruke barnevennlige figurer som formidlere av ernæringsinformasjon, slik tannhelseinformasjon blir formidlet gjennom Karius og Baktus.

- Målet for prosjektet er å leke inn informasjon om ernæring til barn i tidlig skolealder, og å løfte frem det gamle, men fornuftige uttrykket "alt med måte". Gjennom Jonny Jern ønsker vi blant annet å være med på å forebygge overvekt hos barn, sosial ulikhet i helse, de ikke-smittsomme sykdommene, og å skape en grunnholdning i barn om at de er ”bra nok”, sier Wengen.

Ortoreksi og overvekt

Wengen er i likhet med mange helsesøstre, leger, forskere, foreldre, lærere og andre bekymret for mange barn og unges uheldige kroppsfokus. Hun mener historien om Jonny Jern og vennene hans kan være med å bidra til at barn og unge utvikler et mer naturlig forhold til egen kropp.

- Fedme, usunne matvaner og for lite fysisk aktivitet er områder som er blitt mye debattert de siste årene. Nå er det også andre utfordringer som ligger og «ulmer» i overflaten, som trenger større oppmerksomhet. Det er blant annet utviklingen vi ser hos barn og unge når det gjelder overdrevent fokus på mat, helse og trening. Flere og flere utvikler tenderinger til ortoreksi , og det er stor økning i antall tilfeller av spiseforstyrrelser hos gutter, sier Wengen.

Historiens hovedperson er Jonny Jern, en ganske høylytt rocker som er hemmelig forelsket i søte Frøken Vita C. Super Omega 3 flyr rundt i sin Super Omega 3 drakt, og oppklarer mange utfordrende situasjoner som kan oppstå inne i kroppen vår. Som kulisser vil det blant annet være en lang tynntarm med mange dører og vinduer. Der er det ikke alle som får slippe inn og ut som de vil. Det vil også bli et oppgjør mellom antioksidantene og de slemme frie radikalene.

- Vi ønsker å bidra til å styrke barns helsefremmende allmenndannelse, og å gi de kunnskaper om ernæring, slik at fremtidige valg ikke i hovedsak skal styres av “røde og grønne lys”, tilgjengelighet og bloggeres tilfeldige synsing. Valgene skal basere seg på kunnskap som er blitt ervervet i tidlig alder, og som har gitt barn, og senere voksne, en mulighet til å ta valg basert på egne refleksjoner, sier Wengen.

Teaterstykke

Historien er i første omgang tenkt fremført som en forestilling på landets barneskoler. Parallelt skal det utarbeides opplysningsmateriale til helsestasjoner, legekontorer, sykehus, skoler, tannlegekontorer og hos ernæringsfysiologer. Wengen ønsker også å utarbeide et tegneseriehefte som elevene får utdelt på 1. skoletrinn.

- Ved at barna blir eksponert for Frk. Vita C, Kalle Kalsium, Super Omega 3, Jonny Jern osv. vil mange barn på sikt utvikle et “eieforhold” til figurene. Målsettingen til “Jonny Jern og vennen hans” er ikke at alle skal bli helseeksperter, men at alle skal få lik mulighet til å få viktig og riktig grunnkunnskap, sier Wengen.

Wengen jobber nå med å skaffe midler fra næringslivet til å sette opp en pilotforestilling i to utvalgte kommuner i Østfold. Parallelt vil et dokument presentert for alle regjeringsmedlemmene og mange flere i det politiske virke og i andre posisjoner som har mulighet og myndighet til å få prosjektet realisert.

- Vi blir fortalt gjennom Stortingsmelding 34 at veien til god helse er et felles ansvar, og gjennom Folkehelsemeldingen at "Regjeringen mener det er behov for en ny og mer positiv vinkling på livsstilsarbeidet”. Vi må legge vekt på positiv motivasjon i kombinasjon med tiltak som gjør det lettere for den enkelte å ta de sunne valgene". Jonny Jern og vennene hans tar nå et ansvar for fellesskapet, og enkeltindividet, og ønsker å gi barn og unge god og bredspektret kunnskap som vil gjøre det lettere å ivareta både sin fysiske og psykiske helse, sier Wengen.

- Er dere sikker på at dere vil få prosjektet realisert?

- Det finnes ikke tvil. Dette er ment å være et prosjekt som skal videreutvikles av mange aktuelle aktører. Jeg vil derfor på vegne av Jonny Jern og vennene hans ønske dere som mottar dokumentet, og andre aktuelle samarbeidspartnere, velkommen til et samarbeide om å få realisert prosjektet.

Det siste året har hun jobbet med å få bekreftet at Jonny Jern og vennene hans er en god idé og dannet en referansegruppe med blant annet Hans Petter Moen fra Barne-TV på NRK (kreativ leder), Annechen Bar Bugge, forsker i SIFO, Frøydis Nordgård Vik, Universitetet i Agder, Victoria Telle Hjellset, Universitetet i Oslo,psykologspesialist og forfatter Torkil Berge, psykologspesialist og forsker Solfrid Raknes og organisasjonen Voksne for barn.

- Ikke kun lett

Petur Juliusson er overlege på Poliklinikk for overvekt på Haukeland universitetssykehus. Han synes det er en god idé å få inn kunnskap om ernæring via lek.

- Jeg synes også paralellen med Karius og Baktus er god. Utfordringen er å skape en god nok historie med balansert kunnskap. Da er det ikke kun lett å gå i sporene til Torbjørn Egner, men det er fint at noen tar utfordringen, sier Juliusson.

Han mener Wengen bør fokusere mer på overvekt og fedme enn andre problemer knyttet til inntak av mat.

- Her trekker hun fram ortoreksi og spiseforstyrrelser, men det er vel ikke det som er det store problemet i en barnebefolkning hvor 20% av barna har overvekt/fedme. Jeg vet heller ikke om det er riktig å operere med begreper som super-omega, vitaminer etc, for det er mye vi ikke vet om mat og helse. Jeg føler selv at dette handler mye om å finne fram til en livsstil som ikke er på kollisjonskurs med vår natur, for eksempel at vi spiser for "å overleve" mer enn at vi "spiser for å kose oss", sier Juliusson.

Motvekt til markedet

Seniorrådgiver og klinisk ernæringsfysiolog ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, Mari Helene Kårstad, er positiv til prosjektet.

- Det kan være bra at det kommer aktører som er en motvekt til det markedet der man bruker tegneseriefigurer til å markedsføre usunn mat, eksempelvis McDonalds som bruker Ronald McDonald. Hvis dette kan gjøre barn nysgjerrige på å lære mer om kroppen, og få positive assosiasjoner til mineraler og vitaminer og andre ting i kostholdet, så er det bra, sier Kårstad.

Hun tør likevel ikke å spå effekten av prosjektet før det har blitt testet ut.

- Selv om ideen er god, og man har testet den i en pilot, så vet man ikke om det fungerer slik intensjonen er. Da er det veldig viktig at det blir testet godt ut først. Jeg tror også at de kanskje kan få en vanskeligere vei enn Karius og Baktus, siden det er mye større konkurranse om oppmerksomheten fra film, TV og nettbrett i dag, sier Kårstad.

Vi har vært i kontakt med Helseminister Bent Høie, men han har ikke hatt anledning til å kommentere rundt prosjektet.

  • Har du tro på dette prosjektet? Si din mening og diskuter under.