På papiret virker Janne Torstensrud Krohn som et A4-menneske. Hun er analytiker i Tryg Forsikring og mor til to døtre på 8 og 12 år. Men Krohn er ikke som alle andre. Hun er en av verdens beste amatørutøvere i body fitness.

- Jeg er nok veldig viljesterk og målrettet. Jeg er vant til å jobbe mot nye mål og trives med utfordringer, sier Krohn.

For to uker siden ble hun nummer seks i VM i bodyfitness. I helgen vant hun gull i Masters (+35 år) og høydeklassen, åpen aldersklasse under Titans Grand Prix, en stor konkurranse i Culver City, Los Angeles.

- Etter en tøff oppkjøring så er det vanvittig deilig å vinne begge klassene jeg stilte i, sier Krohn.

- Kjempehardt

De siste 14 ukene har virkelig vært utfordrende for henne. De har krevd knallhard disiplin og hardt arbeid.

- Jeg har jobbet for dette i et år, men jeg begynte konkurranseoppkjøringen 12 uker før VM. Da begynte jeg å kutte ned på kaloriene og trene mer, sier Krohn.

De siste åtte ukene har hun trent opp mot tre ganger for dag.

- Jeg har trent styrke to ganger for dag og kardio en gang. Det har vært kjempehardt, sier Krohn.

Åpnet treningssenter

Ved siden av barna og jobb, har det også vært viktig for henne å prioritere søvn og hvile. På toppen av dette åpnet hun nylig treningssenteret Bergen Fitness sammen med Fredrik Sund.

- Jeg skjønner ikke hvordan du får tid til alt dette?

- Jeg har fleksitid på jobb, så jeg har trent en kort økt om morgenen. Så har jeg gjerne trent cardio i lunsjen, og den siste økten om kvelden. Det har gått på et vis, men det har vært veldig travelt, sier Krohn.

De siste 14 ukene har hun også hatt et helt spesielt kosthold. Målet var å miste fett, men ikke muskelmasse.

- Jeg har fått hjelp til å sette opp kostholdet. Det har bestått av ren mat som kjøtt, fisk, ris, poteter og grønnsaker. Jeg bruker ingen tilskudd og ingen vitaminer. Etter hvert som man nærmer seg konkurranse, så kutter man mer og mer mat. Jeg begynte på 3000 kalorier, også endte jeg på 1200, sier Krohn.

1200 kalorier er omtrent det samme som en Big Mac-meny eller 12 bananer.

- Presser hodet og kroppen

- Klarer du å fungere på så lite kalorier?

- Ja, jeg gjør det. Jeg spiser ikke så mye om morgenen. Jeg spiser mesteparten før trening og før jeg skal legge meg. Mengden mat er ikke noe problem, men når man hele tiden må si nei til ting man har lyst på, sjokolade og andre ting, så er det vanskelig, sier Krohn.

- Mange vil hevde at dette er en veldig usunn måte å leve på?

- Tenker man på de fire siste ukene før konkurranse, så er jeg enig. Det er ikke så sunt. Da presser man hodet og kroppen. Men resten av året er jeg ekstremt sunn. Da spiser jeg vanligvis 3000 kalorier for dag og koser meg i helgene og på lørdagene, sier Krohn.

Hun trener også betydelig mindre vanligvis.

- Utenom konkurransesituasjonen trener jeg kanskje halvannen til to timer hver dag. Men frem mot en sånn konkurranse blir det litt ekstremt. Sånn er det når man skal drive med trening på toppnivå, sier 39-åringen.

Advarte mot fitnesskonkurranser

Fitness har blitt veldig populært blant unge jenter. Tidligere har bodyfitness-utøver Ida Markussen advart unge jenter mot fitnesskonkurranser fordi mange ender opp med spiseforstyrrelser.

- Det er lett å bli trigget når man er i et såpass kroppsfiksert miljø. De fleste klarer seg bra utenfor konkurransesesongen. Da trener man mindre, spiser mer, sover bra og har bra overskudd. Men konkurransedietten blir veldig tøff for mange, sa Markussen i fjor.

Hun fikk støtte fra Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole. Hun har utført en rekke forskningsprosjekter om spiseforstyrrelser i idretten siden hun tok en mastergrad om temaet i USA i 1984.

- Dette er helt klart et høyrisikomiljø med tanke på utvikling av ortorexi (en tilstand hvor man unngår absolutt alt som er usunt, red.anm.) og alvorlige spiseforstyrrelser. Kropp, kroppsform og kroppssammensetning er sentrale prestasjonsvariabler. Det i seg selv er en risikofaktor sammen med det faktum at mange «i miljøet» har et helt forstyrret forhold til mat, kropp, vekt og trening, sier Sundgot-Borgen.

- Kan være farlig

Krohn er enig i at body fitness kan være farlig for enkelte.

- Jeg tror at det kan være farlig om folk gjør det på feil grunnlag. Noen tror at man skal være i konkurranseform og ha en lav fettprosent hele året. Det er ikke sunt. Men sånn er det ikke. Utenom konkurransene må man spise mye mat og tåle å gå opp i vekt, sier Krohn.

Hun mener mange stiller opp i konkurranser bare fordi de ønsker oppmerksomheten som følger med.

- De er ikke forberedt på hvor tøft det er både fysisk og psykisk å gå gjennom en konkurranseoppkjøring og kan oppleve negative konsekvenser. Man skal stille som en konsekvens av treningen. Man skal ikke trene fordi man ønsker å stille i konkurranse, sier Krohn.

Henter energi

For henne er det ikke oppmerksomheten som lokker. For henne handler det om treningen og å ha målsetninger å strekke seg mot.

- Treningen er ikke et tiltak for meg. I alle fall ikke mesteparten av tiden. Det er noe jeg ønsker å prioritere fordi det gir meg noe. Det er tiden min hvor jeg henter energi. Det er også en del av hverdagen min og ikke noe jeg vurderer om jeg skal eller ikke skal gjøre. De rundt meg er også vant til livsstilen min og skjønner at det er sånn jeg trives, sier Krohn.

Bergenseren har alltid vært aktiv. Hun er tidligere kunstløper og er utdannet danser. Først etter at hun ble tobarnsmor, fikk hun øynene opp for body fitness.

- Hvilke reaksjoner får du på det du driver med?

- Jeg har utelukkende fått positive reaksjoner. De jeg snakker med er for det meste imponert over disiplinen og er generelt opptatt av å få kostholdsråd og treningstips. Barna er også vant til at trening er en del av hverdagen. De synes nok det er kjekt når jeg vinner, men er generelt ganske likegyldig til det hele. Om det er noen som ikke syntes at damer med muskler er fint, og som kommenterer på det, så tar jeg det ikke personlig. Jeg gjør ikke dette for at andre skal syntes jeg er fin. Jeg gjør det fordi jeg elsker å trene. Det får meg til å føle meg sterk og sunn, sier hun.

- Hvor lenge vil du holde på med dette?

- Jeg har holdt på med dette siden 2011 og ønsker å fortsette så lenge motivasjonen er der. Man kan holde på med dette så lenge man ønsker egentlig, sier hun.

  • Hva synes du om body fitness?

LEVER LIVET: Janne Torstensrud Krohn har lagt inn noen dager med ferie etter konkurransen i helgen. Her er hun på Venice Beach i California. FOTO: Privat
TO GULL: 300 deltakere konkurrerte i helgens Titans Grand Prix. Vinnerne er kvalifisert til å delta i Nationals her i USA og kan deretter bli proffe utøvere. - Å være en ukjent utøver i USA og vinne, kjennes stort, sier Janne Torstensrud Krohn. FOTO: Privat