Julen er en tid da man skal kose seg med god mat og drikke. Mange tenker at dette betyr flere ekstra kilo når kalenderen viser januar. Men slik trenger det ikke å være.

- Det er fullt mulig å komme gjennom julen uten å legge på seg, sier klinisk ernæringsfysiolog og Bramat-gründer Cathrine Borchsenius.

Hun har følgende tips:

- Alkohol inneholder mye kalorier og øker appetitten, så tenk på hvor mye du drikker. Pass også på at du spiser regelmessig, så du ikke overspiser når du først spiser. Julesnopet og kakene er de verste kaloribombene. Smak gjerne på det, men la klementiner og annet sunt snacks være det som metter, sier Borchsenius.

Sunnere julemiddager

Spiser du ribbe eller pinnekjøtt i julen, vil du trolig få i deg over 1500 kalorier (se faktaboks). Med flere glass drikke og riskrem til dessert, risikerer du å få i deg mer kalorier på ett måltid, enn du trenger i løpet av et helt døgn.

Ernæringsfysiolog og fagsjef hos Grete Roede, Kari H. Bugge, anbefaler folk å ikke spise altfor mange ribbe- og pinnkjøttmiddager i løpet av julen.

- Det finnes mye mat som er «julete» uten å være kaloririk. Du kan for eksempel lage kalkunsteik med poteter, grønnsaker og skysaus. Fisk må du også gjerne spise ofte. Men lager du lutefisk, så kan du erstatte bacon og ribbefettet med sennepssaus. Ellers er skinkestek med svor et mye magrere måltid enn ribbe. Du kan også hoppe over medisterkaker og julepølser, som inneholder mye kalorier, sier Bugge.

Frukt til dessert

Hun anbefaler også å ikke bare servere multekrem, karamellpudding og riskrem til dessert i julen.

- En frisk fruktsalat, ovnsbakt frukt, eller frukt på annen måte, er lette, friske desserter etter et tungt måltid. For eksempel er en fruktsalat av appelsiner, valnøtter og rosiner veldig velsmakende og sunn, sier Bugge.

Ernæringsfysiologen anbefaler også å spise regelmessig, og unngå å småspise kaker og søtsaker.

- La appelsiner, klementiner og nøtter stå fremme, men ikke kaker og marsipan, sier Bugge.

God mulighet til å trene

Det er ingen tvil om at kostholdet er det klart viktigste for å holde vekten under kontroll i julen. Men trener du, kan du også tåle litt ekstra mat.- Vær i fysisk aktivitet i minst en time hver dag, gjerne med litt høyere puls, råder Hallvar Waage.

Han er fagansvarlig for Active Education, en skole som tilbyr PT- og ernæringsstudier.

- Gå en rask tur, løp rundt med barna på ryggen, gå på ski, dra barn opp og ned i akebakken eller ta deg en økt på et treningssenter. Da vil du bruke mye av fettet man får i seg på julemiddagen, sier Waage.