Det viser partibarometeret som Respons analyse har laget for Sunnmørsposten. Blir dette valgresultatet ligger det an til en usedvanlig spennende tautrekking i bystyresalen foran valget av ordfører.

Ap går fram ikke mindre enn 10 prosentpoeng sammenlignet med kommunevalget for fire år siden. Et slik resultat ville gitt partiet fem nye plasser i bystyret og en gruppe på 17 personer. Det ville gjort Ap til det klart største partiet.

Men å være størst i bystyret er ingen garanti for å få ordførervervet. Etter Aps rekordvalg i 1983, der partiet fikk 30,5 prosent av stemmene og en gruppe på 19 personer i bystyret, fortsatte Høyres Svein Tømmerdal som ordfører.

Les også: Ap blomstrer i Ålesund

Tar fra alle

Målingen viser at Arbeiderpartiet tar velgere fra nesten alle andre parti. Verst ute er SV som mister sitt mandat i bystyret. Men bakgrunnstallene viser at Ap tar velgere både fra Venstre, Senterpartiet og KrF.

Høyre og Frp går også tilbake, men ikke så mye en skulle tro gitt Aps voldsomme framgang. Med en oppslutning på 27,6 prosent beholder Høyre sin bystyregruppe på 14, mens Fremskrittspartiet taper to plasser og ville fått en gruppe på ni personer. Det ser dermed ikke ut som at velgerne straffer de to partiene voldsomt for borgerlig krangel om bomring rundt byen og en økonomistyring som har sendt Ålesund på Robek-lista.

Ålesundlista og Miljøpartiet de grønne er outsiderne i valget. Begge er inne med et mandat i bystyret hver. Tverrpolitisk liste sitter i dag med to mandater i bystyret.

Her finner du listene over alle kandidatene til kommunevalget på Nordvestlandet

Lagt merke til

Resultatet fra denne gallupen vil nok bli lagt merke til på Youngstorget.

Høstens valg vil bli preget av kampen mellom Høyre og Arbeiderpartiet om å sikre seg makt i de største byene. Så langt har ikke Ålesund stått veldig høyt på agendaen i Ap. Sett med Ap øyne har Ålesund vært regnet som så blåblå by at et maktskifte var lite sannsynlig. Det kan endre seg nå.

Målingen vil nok også bli brukt for alt den er verdt i Høyre. Tross et trøblete samarbeid med Frp, og en svært ung ordførerkandidat, makter Høyre til en viss grad å holde på oppslutningen. Det vil bli tolket som gode nyheter i Høyres Hus i Oslo.

Målingen er tatt opp i tidsrommet 27 til 29 juli. 600 personer er blitt oppringt og spurt om hva de ville stemme dersom det var kommunevalg i morgen.

Resultatet må tolkes innenfor en feilmargin fra 2,5 til 4 prosentpoeng.