Tonje Eide fra Skeiv ungdom i Møre og Romsdal innledet homodebatten ved å undre seg over at temaet i det hele tatt er gjenstand for debatt.

- Bare å ha en debatt rundt om det er greit eller ikke å være skeiv får mennesker til å føle at de blir vurdert om det er greit eller ikke å være den man er. For mange av oss er kirka viktig, men da kan man ikke ekskludere dem som oppsøker kirka, sa Eide, og oppfordra de over 30 oppmøtte tilhørerne om å stemme på den åpne kirkelista ved kirkevalget den 13. og 14. september.

Til debatten møtte det representanter fra både Åpen Folkekirke og lista til nominasjonskomiteen samt politiske partier.

I ferd med å spore av

Rikke Kopperstad fra nominasjonskomiteens liste mener at det ikke handler om å være for eller i mot homofile.

– Det handler om at vi må tørre å gå et skritt videre, og se konsekvensene om vi går steget der vi seier at det ikke er forskjell på kjønn, sier Kopperstad, som mener det er diskriminerende å bygge et samfunn på en kjønnsnøytral ideologi.

– Når jeg jobber som lærer, ser jeg barns fortvilelse når de lengter etter en mor eller en far som har som har forsvunnet under forskjellige omstendigheter. Kirken er nå i ferd med å spore av. Det gjør noe med barn når de ikke får leve samme med mor eller far, sier Kopperstad.

– Tilbake til femtitallet

Fra Åpen folkekirke stilte Møre sin førstekandidat Therese Kristin Børnes Utgård som debattant, hun begynner sitt innlegg med å presisere at de ikke har samme holdningen. Hun frykter at vi skal få et samfunn slik vi hadde det på femtitallet om Kopperstad får det slik hun vil.

– I dag har vi mange familiesammensetninger som er forskjellige fra kjernefamiliene vi hadde på 50-tallet. Jeg er ikke sikker på om det vi ønsker er å gå tilbake til samfunnet før kvinnekampen, som den tradisjonelle kjernefamilien skapte, sier Utgård, og viser til at kirkens syn på bibelen har forandret seg tidligere.

– Før fikk ikke kvinner tale i forsamlinger. Nå står vi fire kvinner her på scenen og debatterer i dag.

Vurderer vielsesretten

For sammen med Kopperstad og Utgård, var Henriette Bryn fra Ålesund Arbeiderparti, Åse Marie Myren fra Ålesund KrF. Steffen Falkevik fra Venstre var debattens maskuline tilskudd.

– Det er utrolig at vi i 2015 har en debatt om man kan gifte seg eller ikke. Kan man ikke respektere hverandre, være glad i hverandre uansett hvem man er?

Myren fra KrF mener at kirken må få lov til å være kirke, og selv bestemme hva de faller ned på i homodebatten.

– Med den støyen som blir skapt av denne debatten, mener jeg at kirken må vurdere å gi fra seg vielsesretten. Kirken kan ikke leve videre med slik det er i dag.