• Smp.no sendte direkte fra pressekonferansen. Se opptak fra sendinga i vinduet øverst i saka.

- Hvis du har 24 venner har du flertall i Fylkestinget. Vi kan rette ryggen fordi vi er 27 og ikke 24,  sier påtroppende fylkesordfører Jon Aasen (Ap).

- Vi var aldri i nærheten av brudd i natt, sa han på pressekonferansen klokka 10.00 i dag.

Da ble det framforhandla en politisk avtale  i fem punkter mellom de respektive partiene. For det første vil ikke partene endre på strukturen i videregående skole, under forutsetning av at det er normal søknad til skolene. Som nummer to kommer utvikling av kollektivtilbudet. Videre utvikle grønn teknologi, samt ikke minst, ifølge ordfører Jon Aasen, er punktet om samarbeid om budsjett viktig.

Det siste punktet i avtalen handler om å få flere offentlige arbeidsplasser til fylket og en jevnere fordeling mellom statlige og fylkeskommunale arbeidsplasser.

Slutt på tull

Aasen sier til Sunnmørsposten  at nå blir det slutt på tull i fylkestinget:

– Den solide alliansen gir en trygghet. Den fører ikke til vippeposisjon i enkeltsaker, men gir seriøsitet og forutsigbarhet. Gevinsten i styrkeforholdet blir styringsfart og -vilje. Uten økonomien på plass er det vanskelig å få til ting. Alt står og faller på at vi får til en økonomisk ramme, sier han.

– Men fylkeskommunen har ikke så mange penger å rutte med?

– Vi lever av statlig finansiering. Nå har vi en regjering som ser ut til at de ikke vil bruke offentlig sektor som motkonjunktur, så vi må være innstilt på at det blir litt tunge tider.

– Hvordan vil folk merke dette?

– Vi må drive mye lovpålagt. Kultur er mer regelstyrt, vi vil være tydelig innen skole og samferdsel, sier Aasen og nevner busstilbudet i fylket. Ungdom skal få et bedre busstilbud på ettermiddag og kveld.

– Bussen er fylkeskommunens ansvar. Hvorfor har dere ikke fått til dette før?

– På grunn av treghet i systemet. Kollektivtilbudet er under utvikling. Vi vil bruke styrkeforholdet vårt til å få det på plass, til å bli mer behovsorientert, sier Aasen og synes det er tullete med forhold der bussen går fem minutter før ferja legger til kai.

Den største valgoverraskelsen ifølge Jon Aasen er Nordmørslista som til de grader forsynte Nordmøre, som representerte en strømning på Nordmøre som har hentet velgere fra Ap, og som altså nå fikk et utløp i valget.

Venstre fornøyd

Ny varaordfører i fylkestinget er Gunn Berit Gjerde fra Venstre. Venstre mistet ett mandat i Fylkestinget, og det var nok nord i fylket, mener Gjerde.

Hun er fornøyd. - Vi har hatt et godt samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i fylkestinget. Vi vil fortsette med samarbeidet og sørge for en balanse mellom egne saker og saker vi klart tror vi klarer å ta videre, sier hun. Venstre er opptatt av å utvikle kollektivtilbudet, grønn teknologi og regional næring. Gjerde nevner samarbeid om vind, vann, bioenergi på Smøla, Tingvold og Runde. Men ikke minst er hun også opptatt av forpliktende budsjettsamarbeid. - I forrige perode drev Sunnmørslista og shoppet mellom blokkene, påpeker hun. Den slags shopping blir det nå slutt på.

Fordeling av verv

Ap, Sp, V, NML, SV, MDG og UVL fremstår dermed som en sterk allianse i fylkestinget. Leder for samferdselsutvalget går til Senterpartiet, der Kristin Sørheim fra Tingvoll blir leder,  nestledervervet går til Arbeiderpartiet.

Nordmørslistas representant får lede Regional- og næringsutvalget og Arbeiderpartiet får nestledervervet.

I utdanningsutvalget får Arbeiderpartiet ledervervet, Nordmørslista nestledervervet.

Senterparties ungdomskandidat, Marit Nerås Krogsæter fra Haram,  får lede kultur- og folkehelseutvalget. Miljøpartiet de Grønne får nestledervervet.

Ap er inne med 12 representanter, Senterpartiet med fem, de har fått en ekstra, og Venstre med tre, de gikk tilbake med en. Uavhengig valliste for Sunnmøre er sannsynligvis inne med Bjarne Kvalsvik.

Bjarne Kvalsvik kom inn i forrige periode for Tverrpolitisk liste for Sunnmøre. Han brøt ut av partiet. - Det ble litt for snevert for meg. Jeg håpte på en politikk for hele Sunnmøre og var med å starte en helt ny liste, UVL. - Nå er vi blitt like store som SV og gamle Sunnmørslista, sier han. Den falleferdige Nerlandsbrua er en blant mange viktige saker han sier han vil ta fatt på.

- Vi skal klare å samarbeide. Vi har samarbeidet godt i samferdselsutvalget. Jeg har hatt min læretid de fire årene jeg har vært med, nå er jeg klar for en periode til i samferdselsutvalget, sier Kvalsvik.

Det er også MDG med John John Bruseth. SV er inne med en, Yvonne Wold. Nordmørslista har fire. Totalt utgjør disse altså en allianse på 27 mot 20 i fylkestingsvalget.

Topptungt Sp

- Egentlig er Sp den store valgvinneren.  Senterpartiets mål var fylkestinget og 10 ordførere. Vi ligger an til 13 ordførere, sier Olav Myklebust (Sp) fra Sande. Han er fylkesleder for Senterpartiet  og andre vara til fylkestinget.

Myklebust peker på at tre av Senterpartiets fem representanter i fylkestinget er ordførere. Ingunn Golmen er ordfører i Aure, Geir Inge Lien er orfører i Vestnes og Jan Ove Tryggestad ordfører i Stranda. Sammen utgjør de et topptungt del av Senterpartiets gruppe i Fylkestinget.

Kommentar: Aasen kan velge og vrake

Dette betyr også at den tradisjonelle Sunnmørslista, Tverrpolitisk liste for Sunnmøre, med Randi Asbjørnsen fra Ålesund, er i opposisjon i fylkestinget i denne perioden.

F.v. John-John Brusesth (MDG), Bjarne Kvalsvik (Uavhengig sunnmørsliste), Yvonne Wold (SV), Gunn Berit Gjerde (V), Jon Aasen (Ap), Olav Myklebust (Sp) og Mette Belden, Nordmørslista. Foto: Karl Petter Løvoll