Olav Lundanes var spent foran søndagens etappe på Tiomila, for selv om han har vist meget høyt nivå i Finland, hadde han ennå ikke møtt de aller beste. Det gjorde han på den siste etappen på Tiomila.

– Det var litt tungt, men tiden ble bra, smiler Olav.

For hans nye lag Paimion Rasti gikk det derimot ikke like bra. De ble «bare» nummer 14 blant de over 300 lagene.

– Trodde ikke jeg har vært snill nok

Innen premieutdelingen til de beste lagene ble imidlertid premie også til Lundanes, og det var en premie som henger meget høyt i norsk orientering. Silva-prisen deles ut for spesielt gode resultat eller spesiell innsats på andre områder for o-idretten. Prisvinneren er svært glad for hederen. Om han har prestert bedre enn noen annen norsk utøver de siste årene, trodde han ikke at han kunne få den.

– Jeg trodde ikke jeg har vært snill nok, sier Lundanes som kan – hvis han mener det er nødvendig – slå i bordet.

– Når jeg fikk den, er det virkelig gøy. Generalsekretær Lasse Arnesen delte ut den.

Perfeksjonerer teknikken i Estland

Olav reiste rett fra Tiomila til Estland og den fjerde lengre samlingen i VM-landet i juli i løpet av de par siste årene. Aleine skal o-teknikken perfeksjoneres ytterligere i estiske skoger. Skogs-fantomet er der til slutten av uka. Så er det en tur hjem til Turku i noen få dager før det blir en ny tur til Estland.

– Jeg vil gjerne ha meg en plass også på mellomdistansen under VM, sier han.

På langdistansen er han i kraft av å være tittelforsvarer sikret en plass bare han kvalifiserer seg for det norske laget. På mellomdistansen er også plassen langt på vei ganske så sikker. Nesten vel så viktig er det å se at teknikken sitter til fulle i estiske skoger.

– Men om det ikke skulle stemme helt, er det et par måneder til å justere teknikken.

Etter testløpene blir det ytterligere noen dager for å perfeksjonere orienteringen.

Fikk skulder ut av ledd

I fjor endte Tiomila med at Lundanes fikk skulderen ut av ledd. Det påvirket treningen i lang tid framover. Hele sesongen ble skulderen tapet.

– Nå taper jeg ikke lenger. Den er 99 prosent så bra som den var.

– Er du blitt mer forsiktig?

– Nei, det går ikke an, og jeg har lite skader. At du slår deg kne og andre kroppsdeler litt, skjer ganske ofte, men utenom skulderskaden har det stort sett bare vært tre–fire dagers opphold, sier Olav Lundanes.