– Jeg er oppvokst sammen med hester og kan egentlig ikke se for meg et liv uten. Det er ikke noen hobby sånn som mange tror, det er rett og slett en livsstil, sier Tove Sønderland.

Både hun og resten av familien er i full sving i Tresfjorden hvor det arrangeres norgesmesterskap for islandshester i helga. Begge døtrene, mannen og faren hennes er minst like interessert.

– Det at hele familien er en del av det gjør det jo sjølsagt lettere å bruke så mye tid i stallen som jeg gjør. Hestene er en viktig del av familien vår, hevder Tove.

Avler fram hester

I Skjeljavik i Brattvåg ligger det en liten perle av en gård. Her er tre generasjoner og 33 hester bosatt.

– Før var gården mer tradisjonell, men siden Tove var 10 år og fikk sin første egne hest har drifta endret seg. Nå avler vi og trener opp hester, forteller Torbjørn Sønderland, far til Tove.

Stallen har i dag plass til drøye 30 hester, har egen ridebane og får 2–3 tilskudd i året.

– Det er en veldig spennende prosess å følge hestene fra de blir født til de er konkurranseklare. Å få forme dem akkurat slik man selv vil er noe helt spesielt. Man kjenner hele historien til hesten, i motsetning til om man kjøper hester fra andre, forteller Tove.

Samhold

I islandshestmiljøet er det et helt spesielt samhold, skal vi tro dem som driver med det.

– Det som gjør at vi har et helt spesielt miljø i Vestnes islandshestforening er at alle hjelper hverandre og deler alt. Vi sitter ikke på hemmeligheter, men alle ønsker at andre skal gjøre det godt og blir like glad for andres framgang som for egen, hevder Tove.

Hun mener at klubben er unik i Norge når det kommer til rekruttering. Det gjenspeilet seg også i barneklassene under helgas arrangement, der Vestnes hadde klart flest deltakere.

– Vi har fokus på bredde. Her kan alle være med og vi har både eliteryttere og ryttere som kun rir på rolig tur. Det er vel akkurat det som gjør islandshestmiljøet her så spesielt. Der det er hjerterom er det husrom.