Og det er faktisk ganske unikt at to lokale fler-idrettslag slår seg sammen til en ny klubb, uten at «moderklubbene» fortsatt eksisterer ved siden av. Bjørn Oskar Haukeberg i Sunnmøre Fotballkrets kan ikke huske at dette har skjedd før på Sunnmøre, og administrasjonssjef Geir Moholt i M & R Idrettskrets kan heller ikke ta «på husken» at dette har skjedd i nyere tid.

Hessacup består: Den tradisjonsrike Hessacupen skal bestå uten navneendring. Det samme med SIF Håndballs store Ålesundscup. På bildet ser vi Stine Muri i et raid for en del år siden. Hun er nå i Fortuna. Foto: Alexander Holmeseth

– Det er noen tilfeller på Nordmøre der klubber slår seg sammen, men på Sunnmøre er det vel kun det som skjer med fotballen i Vanylven som delvis kan sammenlignes med det som nå har skjedd i Ålesund med Hessa IL og Skarbøvik IF i nyere tid, sier Moholt.

I Vanylven har Vankam FK og Åram/Vankam slått seg sammen til Vanylven FK, som altså blir en ren fotballklubb. Ved siden av denne klubben vil de lokale idrettslagene fortsette å eksistere, som Åram IL, Fiskå IL, Vanylven IL, Eidså IL, Rovde IL og Åheim IL.

Også i Sykkylven jobbes det nå med å samle all fotball i samme klubb. Nå er det fotball både i FK Sykkylven og i Sykkylven IL, men i løpet av våren kan det kun være én fotballklubb i kommunen.

Men tilfellet SIF/Hessa er altså spesielt i den forstand at både SIF og Hessa IL hadde flere idretter i sin klubb, og nå er både fotball, håndball og volleyball på Hessøya/Aspøya samlet i den nye klubben.

– I idrettskretsen ser vi svært positivt på måten de to idrettslagene i Ålesunds vestre bydel har gjort det på. For oss er det viktigste at man klarer å opprettholde aktivitetene, og jeg tror at mange flere naboklubber etter hvert må tenke som det disse to nå har gjort. Vi har hatt en utmerket dialog med drivkreftene som kjørte fram SIF/Hessa, jeg har vel personlig hatt fem møter med dem. Og jeg tror man har fått til «spleisinga» på en ryddig og grei måte, sier Moholt.

Gode råd

Som gir følgende råd til andre klubber som også vurderer sammenslåing:

– Det er utrolig viktig at medlemmene blir involvert. Disse må skjønne behovet for at klubben i deres hjerte nå må slå seg sammen med en annen klubb, slik at man unngår splid og uvennskap. Spesielt på bygdene tror jeg det presser seg fram at man må samarbeide over bygdegrensene dersom man i det hele tatt skal ha et idrettslag i bygda, mener Moholt.

Friidrett også: SIFs fotballspillere drev også med friidrett i gamle dager. Her SIFs lag i Herds 17. mai-stafett på Øvre Utstillingsplass rett etter krigen. Om de vant vites ikke. Foto: SIF

Skarbøvik IF ble stiftet i 1930, Hessa IL seks år senere. Og begge satset mest på fotball, selv om også ski, turn, friidrett og håndball var på menyen. Men fotballen var hele årsaken til at klubbene ble stiftet.

Hverken SIF eller Hessa IL hadde egen bane før 2. verdenskrig, Løsningen for begge var å trene på diverse marker i bygda. Kampene ble spilt på Langevåg ILs grusbane på andre sida av Hessafjorden, og dusjen ble foretatt i elva rett ved bana før båtturen hjem!

SIF fikk sin egen grusbane i 1947, på samme sted som SIF stadion fortsatt ligger. Men Hessa IL hang etter, og uten bane sank iveren og interessen. Og høsten 1952 gikk Hessa IL inn i en dvale som skulle vare i 20 år. Ingen sportslig aktivitet var å spore før i begynnelsen av 70-åra, da Hessa startet opp med fotball på laveste nivå. Fortsatt uten bane!

Storebror

Men så kom grusbana på Stavneset, og i midten av 80-åra kom også grasbana lengre øst. Som nå har fått kunstgras.

Første felles-lag: Her er Hessa- og SIF-gutter samlet i et felles guttelag i midten av 50-åra, ett av de første spede forsøk på «spleising». Bak fra v: Terje Olsen, Eldar Skarbø, Torstein Drevik, Ottar Flydal og trener «Tobben» Kavli. Midten: Helge Leithe, Thor Inge Skuseth og Hans Pedersen. Foran: Ove Skarbø, Terje Ulvestad, Arnfinn Slinning, Asbjørn Skog og Olav Skog. Foto: Privat

SIF fikk sin grasbane allerede i 1954, og dette var den første privateide grasbana på Sunnmøre. Og SIF har hele vegen vært storebror i forhold til Hessa IL, både sportslig og anleggsmessig. SIF kom helt opp til nivå 2 i fotball-Norge (1973), og har til og med slått ut Rosenborg av cupen (1982).

Og i år 2000 ble AaFK sendt hjem fra Siffen med 1-6 i sekken i en seriekamp i 2. divisjon. Den kampen blir det fortsatt mimret om på Hessøya.

Hva skulle barnet hete?

Gamle stjerner: Her er trolig Hessa ILs beste volleyball-lag gjennom tidene (ca. 1988), som ikke var langt unna å nå eliteserien. På slutten av 70-åra ble også Hessa IL norgesmestere i volleyball for junior gutter. Foto: Privat

Egentlig har det vært rart at ikke Hessøya kunne ha samlet seg om én klubb fra starten av, men hva skulle barnet hete? Det problemet stoppet alle tilnærmelser.

Allerede høsten 1945, rett etter freden, var klubbene så nær å slå seg sammen. På SIFs årsmøte var det klart flertall for sammenslåing, men hessingene var like klart imot. De var redde for å bli «spist» av storebror.

I 1992 ble det igjen sonderinger om sammenslåing, det samme i 1998. Komiteer ble satt ned, mye arbeid ble gjennomført, men alt rant ut i sanden. Før altså nå. I 2017, nærmere bestemt 8. mars, på selve kvinnedagen, skulle det umulige bli mulig, at SIF/Hessa så dagens lys.

Den nye klubben har nesten 1000 medlemmer, og en heltidsansatt daglig leder for en så stor «bedrift» var et «must». Så Line Trones Seter startet opp i oktober 2017, og hun skulle ha alle forutsetninger for å bli akseptert i begge leire. Med far fra Skarbøvik og mor fra Hessa. SIF leide seg inn i det som opprinnelig er bygget som et gatekjøkken midt i Skarbøvik, kloss inntil vegen. Der deler SIF/Hessa og Line lokaler med Tueneset kystfort-forening, og Line synes beliggenheten er perfekt.

Spennende: Line Trones Seter er heltidsansatt som daglig leder i SIF/Hessa IL, og synes hun har fått en ekstremt spennende jobb. Her på kontoret sitt i de nye lokalitetene i Skarbøvik sentrum. Foto: Helge Skuseth

– Alternativet var å holde til i ett av våre klubbhus, enten på Stavneset (Hessa) eller Tueneset (SIF). Men det er litt utenfor allfarveg, og her i sentrum har vi folk innom hele tida, forteller hun.

– Det har skjedd utrolig mye på de få månedene jeg har vært her. Noe av det viktigste som skjer nå er renoveringen av miljørommet vårt, i kjelleren på garderobehuset på Siffen. Der blir det også laget til et flott styrkerom for spillerne. Og både håndball og volleyball skal få nyte godt av dette tilbudet, i tillegg til fotballen. Jeg føler meg privilegert som får lov til å være med å åpne denne nye delen av historieboka til idretten i vår bydel, avslutter hun.

Einar Bryn, SIF/Hessas første leder, og SIF-veteran Svein Klokk kan sitte i timevis og mimre om gamle dager, da SIF virkelig var en maktfaktor innen fotball lokalt. Storhetstiden er foreløpig forbi, men med den nye konstellasjonen kan SIF/Hessa gjenoppstå som et sunt og godt drevet idrettslag med sportslige ambisjoner, tror de begge.

– En stor utfordring for oss er at voksne medlemmer må ta større ansvar i fellesskapet enn kun for sine egne unger, sier Bryn.

Første ordinære årsmøte

Tvang seg fram: SIF-veteranene Svein Klokk (t.h.) og Einar Bryn foran SIFs hovedklubbhus, der den nye logoen allerede pryder veggen. Begge tror dette var den aller beste løsningen. Foto: Helge Skuseth

Denne måneden skal SIF/Hessa avholde sitt første ordinære årsmøte. Klubben har en «grei» økonomi, men Bryn slår fast at det koster «flesk» å drive to privateide idrettsanlegg.

– Vi håper på et større engasjement fra det nærliggende lokale næringslivet enn tidligere, men det er opp til oss å gjøre klubben attraktiv nok, fastslår han.

Henning Grande var leder i Hessa IL de tre siste årene før sammenslåingen, og han har ikke tall på antall møter som ble gjennomført i forkant av sammenslåingen.

– Men jeg tror vi har fått et godt resultat for befolkningen i Ålesunds vestre bydel. Klubbens motto er «Flest mulig - lengst mulig», og det sier mye om at vi ønsker å være et idrettslag for alle. Uansett alder og sportslige kvalifikasjoner, sier Grande.

Helge Rønnestad er kanskje den som har fulgt Hessa IL nærmest de siste 30 årene. Han ble leder i idrettslaget i 1989, og utenom et par hvileår hadde han dette vervet helt til 2007. Og også etter den tid har han fulgt idrettslaget i sitt hjerte veldig tett.

– Jeg tror virkelig at SIF/Hessa blir til en velsignelse for bydelen vår. Og da tar jeg med både Hessa, Skarbøvik og Aspøya. Men ting tar tid, og dette prosjektet må få gå seg til. En strategiplan må legges av styret, og dersom de spiller sine kort rett tror jeg SIF/Hessa har en kjempeframtid i lokal idrett, sier Rønnestad.

Gikk ei kule varm

Helge Rønnestad var ordstyrer på Hessa ILs aller siste årsmøte, og også da den nye klubben holdt sitt konstituerende årsmøte. Med over 150 medlemmer fra SIF og Hessa til stede. Og det gikk ei kule varm, innrømmer han.

Har troa: Helge Rønnestad har god tro på det nye idrettslaget, og han bør ha peiling. Rønnestad har vært leder i Hessa IL i bortimot 20 år. Nå er han «fan» av SIF/Hessa IL. Foto: Helge Skuseth

– Før Hessa ILs siste årsmøte var det plutselig bestemt at det var Hessa IL som skulle bestemme klubbnavnet. Dette skjønte jeg ingenting av - hvorfor skulle ikke Skarbøvik IF også få mene noe om klubbnavnet? Men navnesaken gikk sin gang på HILs årsmøte, og det sto mellom Hessa/SIF, SIF/Hessa og Osane IL. Som plutselig var trukket opp av hatten som et hett alternativ. Loddtrekning gjorde at SIF/Hessa ble valgt foran Hessa/SIF, og etter flere runder endte det med at Osane IL faktisk ble valgt som klubbnavnet. Noe jeg og mange andre syntes var helt «hål i haudet». Og etter hvert viste det seg at også SIF skulle få lov til å mene noe om klubbnavnet, forteller Helge Rønnestad.

Og det endelige slaget om navnevalget sto på den nye klubbens første konstituerende årsmøte 8. mars i fjor, der både klubbens lover, valg og ikke minst klubbnavn sto på agendaen. SIF-medlemmene, særlig de som har levd en stund, mobiliserte enorm, og det var stinn brakke (154 stemmeberettigede) på SIF-tun da Rønnestad satte møtet i gang. En del ukvemsord kom fra salen, blant annet om at styret ikke hadde kalt inn til årsmøtet på korrekt vis, og Rønnestad måtte stadig vekk i ilden for å roe gemyttene.

Navnevalget gikk imidlertid sømmelig for seg. Det sto mellom SIF/Hessa og Osane IL, og SIF/Hessa fikk omtrent samtlige stemmer. Møtet kunne heves, en ny klubb var født.

Skolesaken avgjorde

Da Skarbøvik barneskole ble nedlagt for noen år siden ble det fart i sammenslåingsplanene. Omtrent samtlige foreldre i Skarbøvik valgte å sende sine håpefulle til Hessa skole framfor alternativet Aspøyskolen, og plutselig gikk SIF- og Hessa-spillerne i samme klasse. Men spilte i hver sin klubb. Det skurret, det så alle.

Store vyer: Tore Huse på rektorkontoret sitt på Hessa skole. Huse har store vyer på vegne av SIF/Hessa IL, han håper at dette blir en klubb fra vugge til grav for beboerne i ytre bydel. Foto: Helge Skuseth

– Den endrede skolestrukturen var viktig, sier Tore Huse. Som er rektor på Hessa-skolen, samtidig som han sitter i styret i den nye klubben. Og er volleyballens varme talsmann på Hessøya, samtidig som han har vært den kanskje fremste pådriveren for bygging av idrettshall i Osane.

– Hallen kommer, nå må politikerne skjønne at de ikke kan gå fra flere løfter i forhold til ytre bydel. Halve bystyret består av folk fra ytre bydel, ikke en kjeft av dem har stått opp for kampsakene til bydelen. Og der er idrettshall vår fremste fanesak, sier Huse. Han frykter at SIF/Hessa nærmest garantert blir en ren fotballklubb dersom Osane-hallen ikke blir påbegynt snart.

- Volleyballen og håndballen har ingen framtid i klubben om de ikke får en hall å trene i og spille sine kamper i. Jeg har et godt håp om at hallen påbegynnes i 2020, og står ferdig i 2021 eller våren 2022.

Huse er samtidig sikker på at SIF/Hessa blir en klubb å regne med i framtida.

– Med Aspøy skolekrets har SIF/Hessa et nedslagsfelt på over 11.000 mennesker. Vi er det eneste idrettslaget for alle disse, så mulighetene er enorme om vi gjør de rette tingene.

– Jeg mener faktisk at SIF/Hessa har en samfunnsplikt til å være idrettslaget for ytre bydel og store deler av sentrum. Og hvis vi skal være en institusjon i lokalsamfunnet vårt, er det viktig at vi blir store. Så vi blir hørt, ivrer han.

Må tenke nytt

Styret: Det første styret i den nye klubben SIF/Hessa IL. Fra venstre: Ann Christin Langva, Fredrik Klock, Vibeke Kjølsøy, Line Lyng Klokk, Henning Grande, Tor André Franck (leder valgkomiteen), Anne Hovland, Svein Magne Olsen, Terje Risvik, leder Einar Bryn og Tore Huse. Foto: Helge Skuseth

– SIF/Hessa sitt mål må være å gi beboerne her et tilbud fra vugge til grav. Og da må vi legge om en del ting. Og det skal vi klare, om vi alle drar i samme ende av tauet, lover han.

Anleggsmessig ligger SIF/Hessa særdeles godt an. Hessa stadion har kunstgrasbane, grusbane og et nesten nytt klubbhus, mens på andre sida av Sukkertoppen har SIF stadion én kunsgrasbane, en naturgrasbane og en grusbane. Pluss et stort klubbhus og et garderobehus som er under totalrenovering. Og en ny fotballhall er også på planleggingsstadiet.

– «Siffen» blir klubbens hovedstadion, fastslår til og med hessingene Rønnestad og Huse. – Og det er viktig og avgjørende at Siffen blir Hessafolket sin stadion også.

Artikkelforfatteren har tidligere hatt trenerfunksjoner i begge klubbene, siste gang for A-laget til Sif i 1992.